Anleggsmaskiner
Av /Unsplash.

Bygg og anlegg er en fellesbetegnelse for all virksomhet som direkte er knyttet til oppføring, ombygging, reparasjon, vedlikehold og riving av bygninger samt bygging og reparasjon av anlegg. Omfatter også bygging av boreplattformer i betong og montering og oppføring av prefabrikkerte bygninger og andre konstruksjoner.

Faktaboks

Også kjent som

bygg- og anleggsnæringen (ofte forkortet BA-næringen), bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen (BAE-næringen)

Bygg- og anleggsvirksomheten er utsatt for betydelige konjunktursvingninger. Fra 1966 til 1988 økte sysselsettingen fra om lag 80 000 til 126 000 i privat bygge- og anleggsvirksomhet. I årene 1988–1992 sank sysselsettingen med vel 30 prosent i byggenæringen, tilbake til nivået på slutten av 1960-årene. Produksjonsindeksen viste ny vekst utover i 1990-årene. Anleggsvirksomheten steg frem til 2000, men falt igjen året etter. Byggevirksomheten flatet ut i 2002.

Bygg og anlegg kan også omfatte all virksomhet som produserer varer og tjenester som er nødvendig for å utføre bygge- og anleggsarbeider, det vil si også materialindustri, arkitekt og rådgivende ingeniørtjenester, offentlig byggeadministrasjon og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg