semitrailer

En semitrailer (godstilhenger) har en innvendig lastelengde på 13,6 meter og en innvendig bredde på 2,4 meter. Innvendig høyde kan variere mellom 2,3 og 3,0 meter. Semitraileren koples til en trekkbil og utgjør da et komplett kjøretøy. Lengste tillatte lengde for trekkbil med semitrailer er 15,64 meter.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Semitrailere venter på å komme ombord i fergen til Tyskland i Trelleborg, Sverige, 26. juni 2019.

Trelleborg
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Semitrailer er en godstilhenger hvor fremre del hviler på en trekkvogn. Trekkvogn og semitrailer kobles sammen ved hjelp av en svingskive (engelsk: fifth wheel 'femtehjul') på trekkvognen og kingpin på semitraileren. En stor del av tilhengerens vekt bæres av svingskiven på trekkvognen. Når trekkvognen rygges inn under semitraileren tilkobles hengeren automatisk.

Faktaboks

Uttale
sˈemitrˈeilə
Etymologi

engelsk

Også kjent som

halvtilhenger

Semitraileren har to nedkjørbare støtteben plassert langt frem. De holder semitrailerens forende oppe når den er parkert uten å være tilkoblet trekkvognen. En semitrailer kan ha fra én aksel for letteste utførelse, til mange for spesial-semitrailere beregnet på tungt og/eller omfangsrikt og udelelig gods.

Semitrailer er hovedsakelig er innrettet for godstransport.

Semitraileren er én av tre typer tilhengere for en lastebil. De to andre er:

  • Påhengsvogn: Tilhenger med én eller flere aksler konstruert slik at vertikale krefter kan overføres til tilhengerkoplingen på den trekkende motorvognen.
  • Slepvogn: Tilhenger med to eller flere aksler konstruert slik at vertikale krefter med unntak av tilhengerdragets vekt ikke overføres til tilhengerkoplingen på trekkvogn.

Historikk

Semitraileren ble lansert i USA i 1920-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg