MAN Lastebil

En semitrailer (godstilhenger) har en innvendig lastelengde på 13,6 meter og en innvendig bredde på 2,4 meter. Innvendig høyde kan variere mellom 2,3 og 3,0 meter. Semitraileren koples til en trekkbil og utgjør da et komplett kjøretøy. Lengste tillatte lengde for trekkbil med semitrailer er 15,64 meter.

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Trelleborg

Semitrailere venter på å komme ombord i fergen til Tyskland i Trelleborg, Sverige, 26. juni 2019.

Trelleborg
Av /Shutterstock.

Semitrailer er en godstilhenger hvor fremre del hviler på en trekkvogn. Trekkvogn og semitrailer kobles sammen ved hjelp av en svingskive (engelsk: fifth wheel 'femtehjul') på trekkvognen og kingpin på semitraileren. En stor del av tilhengerens vekt bæres av svingskiven på trekkvognen. Når trekkvognen rygges inn under semitraileren tilkobles hengeren automatisk.

Faktaboks

Uttale
sˈemitrˈeilə
Også kjent som

halvtilhenger

Semitraileren har to nedkjørbare støtteben plassert langt frem. De holder semitrailerens fremre del oppe når den er parkert uten å være tilkoblet trekkvognen. En semitrailer kan ha fra én aksel for letteste utførelse, til mange for spesial-semitrailere beregnet på tungt og/eller omfangsrikt og udelelig gods. Semitrailer er hovedsakelig innrettet for godstransport.

Semitraileren er én av tre typer tilhengere for en lastebil. De to andre er:

  • Påhengsvogn: Tilhenger med én eller flere aksler konstruert slik at vertikale krefter kan overføres til tilhengerkoplingen på den trekkende motorvognen.
  • Slepvogn: Tilhenger med to eller flere aksler konstruert slik at vertikale krefter med unntak av tilhengerdragets vekt ikke overføres til tilhengerkoplingen på trekkvogn.

Bruksområdet for semitrailer varierer med hvordan de er konstruert. Noen kan være for stykkgods, andre kan være spesialtrailere for transport av asfalt og andre bygge- og anleggsvarer. De har gjerne containerfeste og ryggekamera som hjelp for sjåføren. Semitrailere har lang levetid og med godt vedlikehold en bra annenhåndsverdi. Det er viktig å inspisere brukt utstyr og maskiner før kjøp.

Historikk

Semitraileren ble lansert i USA i 1920-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg