Faktaboks

Södertälje
Etymologi

trolig av verbet tälja 'skjære, telgje' som terrengbeskrivende navn på innskåret kyst

Södertälje er en by og kommune i Södermanland i Sverige, 35 kilometer sørvest for Stockholm.

Byen

Tullgarn
Lengst sør i kommunen, ved Mörköfjärden, ligger det kongelige slottet Tullgarn.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Södertälje har 76 000 innbyggere (2020). Byen har havn, og er en betydelig industriby med blant annet transportmiddelindustri (Scania) og legemiddelindustri (AstraZeneca). Byen er en gammel handelsplass.

Södertälje er den byen i Sverige som har størst andel innvandrere i befolkningen. I 2018 var 54 prosent av kommunens innbyggere enten selv født i utlandet eller hadde begge foreldre født i utlandet.

Kommunen

Sluse i Södertälje kanal.
Sluse i Södertälje kanal.

Kommunen tilhører Stockholms län, har et areal på 676 kvadratkilometer og 102 000 innbyggere (2022). Kommunen grenser i nord til Mälaren og i sør til en vik (fjärd) av Østersjøen. Landskapet er kupert med mange sjøer, skogkledde høyder og åpne, oppdyrkede områder.

Gjennom byen og kommunen løper Södertälje kanal, som er hovedforbindelsen mellom Mälaren og Østersjøen. Kanalen ble anlagt 1806–1819, ombygd 1917–1923 og 1976.

Vestlige del av kommunen (Turinge og Taxinge) ble fra 1. januar 1999 skilt ut som egen kommune (Nykvarn).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg