partikkelfilter

Artikkelstart

Partikkelfilter er en enhet i kjøretøy med dieselmotor, som er plassert i avgassystemet. Partikkelfilteret skal samle opp og uskadeliggjøre partikler (sot) fra forbrenningen. Sot oppstår når forbrenningen er ufullstendig.

Partikkelfilter (PAF), er en egen boks montert i eksosanlegget etter katalysatoren, som samler opp partikler (PAH) og forbrenner disse med jevne mellomrom. Partikkelfilteret brennes reint basert på informasjon som styreenheten for motorstyringssystemet får ifra en sensor som registrerer trykkforskjeller før og etter partikkelfilteret. Registreres det for stor trykkforskjell mellom før og etter partikkelfilteret, brennes filteret reint ved for eksempel å fete opp blandingen av drivstoff og luft i motoren, det vil si tilsette mer drivstoff (ved varm motor). Ved å tilsette mer drivstoff økes temperaturen i partikkelfilteret og sotpartiklene brennes opp.

Det finnes også systemer som bare tilfører oksygen (luft) til partikkelfilteret og slik oksiderer (forbrenner) partiklene. En vanlig løsning for noen bilmerker er å ha en egen tank med et tilsetningsstoff (eolyse) som tilsettes for å hjelpe til med forbrenning av partiklene i filteret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg