DAF Trucks

DAF XF, Euro 6
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

DAF Trucks er et nederlandsk lastebilmerke, fra 1996 eid av det amerikanske konsernet PACCAR.

Virksomhet

DAF lastebiler blir produsert i Eindhoven i Nederland, i Ponta Grossa i Brasil, i Westerlo i Belgia og av Leyland i Storbritannia. I alt ble 64 090 DAF lastebiler produsert i 2019.

I Norge solgte DAF 96 lastebiler i 2019, med en markedsandel på 1,3 prosent.

Historie

DAF 3300
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Firmaet ble etablert 1. april 1928 av Hubert van Doorne som et lite mekanisk verksted i Eindhoven i Nederland, under navnet Hub van Doorne, Machinefabriek en Reparatie-inrichting. Senere kom broren Wim med i selskapet. Verkstedet startet produksjon av tilhengere og semitrailere i 1934, og to år senere ble navnet endret til Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek, forkortet DAF. De startet produksjon av lastebiler og busser i 1949, og produserte også personbiler fra 1958 inntil personbildivisjonen ble kjøpt av Volvo i 1975.

DAF forble et familieselskap gjennom mange år før den nederlandske stat og amerikanske International Harvester kom inn på eiersiden. I 1987 kjøpte DAF engelske Leyland, og en sammenslutning av DAF, Leyland og Freight Rover, hvor DAF var majoritetsaksjonær, resulterte i selskapet DAF B.V. På grunn av vanskeligheter på det britiske marked gikk DAF B.V. konkurs i 1993.

Et nytt selskap, DAF Trucks, ble etablert kort tid etter ved at ledelsen kjøpte opp den nederlandske delen. Tilsvarende skjedde med Leyland i England. I 1996 ble DAF Trucks kjøpt av det amerikanske konsernet PACCAR. To år senere ble DAF Trucks gjenforent med Leyland Trucks, da Paccar også kjøpte det engelske selskapet. Leyland-fabrikken produserer i dag DAF lastebiler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg