Freightliner

Freightliner Cascadia.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Freightliner er et amerikansk lastebilmerke som ble tatt i bruk fra 1942. Merket er eid av Daimler Truck North America, som er eid av Daimler Truck, hvis hovedaksjonær er Mercedes-Benz Group AG.

Historie

Freightliner Coronado.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Freightliner ble opprinnelig etablert under navnet Freightways Manufacturing Corp. i 1939 i Salt Lake City av Leland James, som et datterselskap av hans transportselskap Consolidated Freightways Inc.. Selskapet produserte til å begynne med bare lastebiler for eget bruk. Merkenavnet Freightliner oppstod i 1942 etter at selskapet endret navn til Freightliner Corporation, men samme år måtte produksjonen stanses på grunn av restriksjoner på materialer som følge av andre verdenskrig.

I 1947 ble produksjon av Freightliner-lastebiler gjenopptatt. Fra 1951 til 1977 inngikk Freightliner en allianse med White Motor Company, og lastebilene ble markedsført under navnet White Freightliner i denne perioden. I 1981 ble Freightliner kjøpt opp av Daimler-Benz. I 1997 tok Freightliner over Ford Motor Company sin produksjon av tunge lastebiler, som en periode ble markedsført under merkenavnet Sterling frem til 2009. Fra 1995 til 2005 eide Freightliner den amerikanske produsenten av utrykningskjøretøy American LaFrance. Freightliner kjøpte Thomas Built Buses, kjent for sine skolebusser, i 1998, og lastebilprodusenten Western Star Trucks i 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg