AEC RT
.
Lisens: CC BY 2.0
AEC Matador lastebil
Den firehjulsdrevne AEC Matador, produsert for den britiske hæren under andre verdenskrig. Noen få ble brukt i Norge av Forsvaret etter krigen.
AEC Matador lastebil
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

AEC er et britisk lastebilmerke som var i bruk fra 1912 til 1977. På slutten av 1930-tallet utvilet AEC den røde dobbeltdekkerbussen som skulle bli et symbol for London.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Associated Equipment Company

Historie

AEC ble etablert i London i 1912, av Underground Electric Railways Company of London, for produksjon av busser og lastebiler. AEC var under kontroll av det britiske krigsdepartementet fra 1916 og frem til slutten av første verdenskrig, og produserte store mengder lastebiler for den britiske hæren. På slutten av 1930-tallet utvilet AEC den røde dobbeltdekkerbussen som skulle bli et symbol for London.

Under andre verdenskrig produserte AEC blant annet lastebiler, panserbiler og motorer for stridsvogner. Den mest kjente var den firehjulsdrevne lastebilen Matador, som det ble produsert omkring 9620 av fra 1939 til 1945.

Etter andre verdenskrig kjøpte AEC i 1948 opp lastebilprodusentene Crosley Motors, opprinnelig dannet i 1910, og Maudslay Motor Company, opprinnelig dannet i 1902. AEC ble tatt over av Leyland Motors i 1962, og det opphørte som eget merke i 1977.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg