Lantan er et metallisk grunnstoff i gruppe 3 i grunnstoffenes periodesystem. Rent lantan er et sølvhvitt metall, det er så mykt at det kan skjæres med kniv og er derfor meget formbart (duktilt) og valsbart. På engelsk er grunnstoffnavnet lanthanum.

Lantan følger cerium i forskjellige mineraler, f.eks. i orthitt, et ceriumholdig kalsiumaluminiumjernsilikat, i ceritt, som er et cerium(III)silikat, i monazitt, som er cerium(III)fosfat, CePO4, med 15–25 % lantan og bastnäsitt, som er et cerium(III)fluoridkarbonat, CeFCO3, med 8–35 % lantan. De to siste mineralene er de eneste som har kommersiell interesse. Lantan forekommer hyppigere enn mange kjente bruksmetaller som f.eks. kobber, bly, tinn og sølv.

Lantan reagerer relativt langsomt i tørr luft ved at det dannes et beskyttende oksidsjikt, La2O3, på overflaten. Oksidsjiktet skaller av, og beskytter ikke mot videre reaksjon. Metallet løser seg lett i fortynnede syrer og korroderer selv i kaldt vann. I sine kjemiske forbindelser og i vandige løsninger er lantan treverdig (oksidasjonstall +III). Saltene er fargeløse.

Lantan fremstilles fra anriket monazitt eller bastnäsitt ved å behandle disse med konsentrert svovelsyre og så med vann for å løse sulfatene som dannes. Lantan og andre lantanoider felles deretter som oksalat.

Lantan skilles fra de andre lantanoidene ved ionebyttingsmetoder eller væske–væske-ekstraksjon. Metallet selv kan fremstilles ved elektrolyse av smeltet lantanklorid eller ved reduksjon, f.eks. av lantanfluorid, LaF3, med kalsium.

Lantan brukes som tilsetning til høytemperaturlegeringer for å forbedre deres oksidasjonsbestandighet. Det brukes som tilsetning til jern og stål for å fjerne forurensninger av oksygen og svovel. Mischmetall, en blanding av sjeldne jordarters metaller, kan inneholde opptil 25 % lantan. Intermetalliske forbindelser, f.eks. LaNi5, kan løse store mengder hydrogen og derved tjene som hydrogenreservoar.

Lantan ble oppdaget i 1839 av den svenske kjemikeren C. G. Mosander i et stoff som inntil da var antatt å være rent ceriumoksid. Fordi lantan så å si var skjult i dette, gav han grunnstoffet navnet lantan (Lanthanum).

Kjemisk symbol La
Atomnummer 57
Relativ atommasse 138,9055
Smeltepunkt 920 °C
Kokepunkt 3457 °C
Densitet 6,145 g/cm3
Oksidasjonstall III
Elektronkonfigurasjon [Xe]5d6s2

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.