Metallisk lantan
images-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0

Lantan er et metallisk grunnstoff. Rent lantan er et sølvhvitt metall. Det er så mykt at det kan skjæres med kniv, og er derfor svært lett å forme og valse.

Faktaboks

Uttale
lantˈan
Etymologi

av gresk lanthanein, 'være vanskelig å oppdage, være skjult'

Engelsk navn
lanthanum

Bruk

Lantan brukes som tilsetning til høytemperaturlegeringer for å forbedre oksidasjonsbestandigheten deres. Det brukes som tilsetning til jern og stål for å fjerne forurensninger av oksygen og svovel. Mischmetall, en blanding av sjeldne jordarters metaller, kan inneholde opptil 25 prosent lantan. Intermetalliske forbindelser, for eksempel LaNi5, kan løse store mengder hydrogen og derved tjene som hydrogenreservoar.

Lantanforbindelser brukes som katalysatorer ved cracking av råolje for å øke bensinutbyttet, ved dehydrerings- og polymerisasjonsprosesser og ved forbrenning av eksosgasser. Lantanforbindelser, dopet med andre lantanoideforbindelser, for eksempel europium- eller samariumoksid, fluorescerer ved elektronbestråling med rød farge og kan benyttes i elektroluminescente skjermer.

Forekomst

Lantan forekommer hyppigere enn mange kjente bruksmetaller som kobber, bly, tinn og sølv.

Lantan finnes ofte sammen med cerium i forskjellige mineraler. For eksempel:

  • orthitt, et ceriumholdig kalsiumaluminiumjernsilikat
  • ceritt, som er et cerium(III)silikat
  • monazitt, som er cerium(III)fosfat, med kjemisk formel CePO4, som inneholder 15–25 prosent lantan
  • bastnäsitt, som er et cerium(III)fluoridkarbonat, CeFCO3, med 8–35 prosent lantan

Det er bare monazitt og bastnäsitt som har kommersiell interesse.

Historikk

Lantan ble oppdaget i 1839 av den svenske kjemikeren Carl Gustaf Mosander i et stoff som inntil da var antatt å være rent ceriumoksid. Fordi lantan så å si var skjult i dette, gav han grunnstoffet navnet lantan, av gresk lanthanein, 'være vanskelig å oppdage, være skjult'.

Fremstilling

Lantan fremstilles fra anriket monazitt eller bastnäsitt ved å behandle disse med konsentrert svovelsyre og så med vann for å løse sulfatene som dannes. Lantan og andre lantanoider felles deretter som oksalat.

Lantan skilles fra de andre lantanoidene ved ionebyttingsmetoder eller væske–væske-ekstraksjon. Metallet selv kan fremstilles ved elektrolyse av smeltet lantanklorid eller ved reduksjon, for eksempel av lantanfluorid, LaF3, med kalsium.

Kjemiske egenskaper

Noen mener lantan hører til i gruppe 3 i periodesystemet, andre plasserer det først i f -blokken, og setter istedenfor lutetium i gruppe 3.

Lantan reagerer langsomt i tørr luft ved at det dannes et beskyttende oksidsjikt, La2O3, på overflaten. Oksidsjiktet skaller av og beskytter ikke mot videre reaksjon. Metallet løser seg lett i fortynnede syrer og korroderer selv i kaldt vann.

Forbindelser

I sine kjemiske forbindelser og i vandige løsninger er lantan treverdig. Saltene er fargeløse.

Lantanoksid, som har kjemisk formel La2O3, er et hvitt og uløselig stoff med basiske egenskaper. Det trekker til seg fuktighet og karbondioksid fra luft like effektivt som kalsiumoksid. Lantanoksid fremstilles ved forbrenning av metallet. Det blir brukt i kullbuelamper, i ildfaste og keramiske, tekniske produkter og i optisk glass, for eksempel i kameralinser for å redusere den kromatiske aberrasjonen.

Lantanklorid, LaCl3, er et hvitt salt som er lett løselig i vann. Det blir i vannfri form brukt til fremstilling av metallet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Smeltepunkt
920 °C
Kokepunkt
3457 °C
Massetetthet
6,145 g/cm³

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg