lantan

Metallisk lantan
images-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Lantan er et metallisk grunnstoff med atomnummer 57 og kjemisk symbol La. Det hører til i gruppe 3 i periodesystemet. Rent lantan er et sølvhvitt metall. Det er så mykt at det kan skjæres med kniv, og er derfor svært lett å forme og valse.

Faktaboks

Uttale
lantˈan
Etymologi
av gresk ‘være skjult’
Også kjent som

lanthanum (engelsk)

Forekomst

Lantan finnes ofte sammen med cerium i forskjellige mineraler, for eksempel i orthitt, et ceriumholdig kalsiumaluminiumjernsilikat, ceritt, som er et cerium(III)silikat, monazitt, som er cerium(III)fosfat, med kjemisk formel CePO4, som inneholder 15–25 prosent lantan, og bastnäsitt, som er et cerium(III)fluoridkarbonat, CeFCO3, med 8–35 prosent lantan. De to siste mineralene er de eneste som har kommersiell interesse.

Lantan forekommer hyppigere enn mange kjente bruksmetaller som kobber, bly, tinn og sølv.

Kjemiske egenskaper

Lantan reagerer langsomt i tørr luft ved at det dannes et beskyttende oksidsjikt, La2O3, på overflaten. Oksidsjiktet skaller av og beskytter ikke mot videre reaksjon. Metallet løser seg lett i fortynnede syrer og korroderer selv i kaldt vann.

I sine kjemiske forbindelser og i vandige løsninger er lantan treverdig. Saltene er fargeløse.

Fremstilling

Lantan fremstilles fra anriket monazitt eller bastnäsitt ved å behandle disse med konsentrert svovelsyre og så med vann for å løse sulfatene som dannes. Lantan og andre lantanoider felles deretter som oksalat.

Lantan skilles fra de andre lantanoidene ved ionebyttingsmetoder eller væske–væske-ekstraksjon. Metallet selv kan fremstilles ved elektrolyse av smeltet lantanklorid eller ved reduksjon, for eksempel av lantanfluorid, LaF3, med kalsium.

Bruk

Lantan brukes som tilsetning til høytemperaturlegeringer for å forbedre oksidasjonsbestandigheten deres. Det brukes som tilsetning til jern og stål for å fjerne forurensninger av oksygen og svovel. Mischmetall, en blanding av sjeldne jordarters metaller, kan inneholde opptil 25 prosent lantan. Intermetalliske forbindelser, for eksempel LaNi5, kan løse store mengder hydrogen og derved tjene som hydrogenreservoar.

Historikk

Lantan ble oppdaget i 1839 av den svenske kjemikeren Carl Gustaf Mosander i et stoff som inntil da var antatt å være rent ceriumoksid. Fordi lantan så å si var skjult i dette, gav han grunnstoffet navnet lantan (Lanthanum).

Lantan

Kjemisk symbol La
Atomnummer 57
Relativ atommasse 138,9055
Smeltepunkt 920 °C
Kokepunkt 3457 °C
Densitet 6,145 g/cm3
Oksidasjonstall III
Elektronkonfigurasjon [Xe]5d6s2

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg