Atomsymbolet er en forkortelse av navnet på et grunnstoff. Symbolet er det samme på alle språk. For eksempel er atomsymbolet for oksygen O, og atomsymbolet for krom er Cr. Symbolet brukes i kjemiske formler og i reaksjonsligninger.

Atomsymbolet er den første bokstaven i grunnstoffnavnet (ikke alltid det norske navnet), og hvis det er nødvendig for å få et entydig atomsymbol, brukes den andre bokstaven også. Den første bokstaven i atomsymbolet er alltid stor, den andre liten.

Noen eksempler:

  • For hydrogen er atomsymbolet H
  • For helium er det He
  • For jern er det Fe, etter det latinske navnet på jern, ferrum

I periodesystemet er alle atomsymbolene gitt.

Atomsymbolene brukes i alle navn på molekyler og kjemiske forbindelser. For eksempel skrives karbondioksid-molekylet som CO2, og det består av ett karbonatom og to oksygenatomer.

For å angi massetall og atomnummer for isotoper, plasseres tallet til venstre for atomsymbolet. Eksempel: \( {^{235}_{92} U} \) angir den uranisotopen som har massetall 235 og atomnummer 92.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg