Europium, grunnstoff som hører til lantanoider i grunnstoffenes periodesystem. atomsymbol Eu, atomnummer 63, elektronkonfigurasjon [Xe]4f76s2.

I naturen eksisterer europium i to isotoper: 151Eu (47,8 %) and 153Eu (52.2 %). Den siste isotopen er nylig funnet å være radioaktiv med en halveringstid på ca 1018 år.

Europium fremstilles fra mineralene monazitt, bastnäsitt og xenotim-(Y). Etter oppslutning blir europium skilt fra de andre lantanoidene ved ionebytting. Metallet fremstilles ved reduksjon av europium(III)oksid med lantan i en digel laget av tantal. Da metallet har relativt høyt damptrykk, vil det fordampe og avsettes i kaldere deler av digelen.

I sine kjemiske forbindelser er europium for det meste treverdig, men det kan også opptre som toverdig. I vann er treverdige ioner stabile, de er fargeløse eller svakt rosa farget. Toverdige ioner virker reduserende, og er fargeløse eller strågule. Den viktigste europiumforbindelsen er europium(III)oksid.

Metallet er sølvglinsende, pyrofort og så mykt som bly. I fuktig luft dannes det europiumhydroksid på overflaten . Metallet reagerer med vann ved romtemperatur og løser seg i fortynnede syrer.

Europium har funnet viktige industrielle anvendelser. Fordi det har høyt innfangningstverrsnitt for nøytroner, blir det brukt i kontrollstaver i kjernereaktorer. Fra 1964 er det brukt som tilsetning til de fosforene som gir den røde fargen i billedrør. Disse fosforene består av yttriumvanadat, YVO4, eller yttriumoksid, Y2O3, som er tilsatt små mengder europiumoksid.

Europium ble opptaget spektroskopisk i 1901 av den franske kjemiker E.-A. Demarcay (1852-1904) som ga det navnet europium. Det er det mest sjeldne av lantanoidene, men finnes allikevel i større mengder i jordskorpen enn metaller som sølv, gull og platina. Oppkalt etter Europa.

Relativ atommasse 151,96
Smeltepunkt 822 °C
Kokepunkt 1597 °C
tetthet 5,243 g/cm3
Oksidasjonstall II, III

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.