optiske materialer

Artikkelstart

Optiske materialer brukes i utstyr som skal påvirke eller kontrollere elektromagnetisk stråling i det ultrafiolette, synlige eller infrarøde spektralområde.

Type materialer

Eksempler på materialer med nyttige optiske egenskaper er glass, krystallinske og plastiske (formbare) materialer, halvledermaterialer. En bestemt type optiske materialer som benytter seg av måten materialet er utformet på geometrisk, kalt metamaterialer, vil gi opphav til optiske effekter som man ikke finner i naturlig forekommende materialstrukturer.

Fysiske egenskaper

For lys som beveger seg normalt mot overflaten til et optisk materiale, kan refleksjonen variere betydelig. Refleksjonen er ca. 4 % for glass til ca. 36 % for germanium. Vanligvis vil valg av materiale avhenge av dets evne til å bryte lys. Det finnes optiske materialer med brytningsindekser fra 1.3 for kvartskrystaller til 4.0 for germanium. I de vanligste typene optisk glass varierer brytningsindeksen fra ca. 1.5 til ca. 1.7, mens brytningsindeksen for plastmaterialer er 1.45–1.60.

Anvendelser

Optiske materialer benyttes i et bredt område av ulike teknologier, inkludert sensorer, visualiseringsteknikk og telekommunikasjon via optisk fiber.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg