Intermetalliske forbindelser, intermetalliske faser, kjemiske forbindelser som metallene danner med hverandre. Ofte medregnes også metalliske forbindelser mellom metall og ikke-metaller som silisium, Si, germanium, Ge, fosfor, P, arsen, As og antimon, Sb. Tilfanget av tokomponent-faser er 6000–7000, og mulighetene øker raskt dersom flere grunnstoffer inngår. Den dominerende bindingstype er metallbinding. Dette medfører at de enkelte kjemiske valensregler ikke gjelder. Eksempler på slike forbindelser er NaHg2, CaSn3, Cu5Zn8.

Tidligere betegnelse på forbindelser med variabel sammensetning var berthollider. I f.eks. fasen CuZn (Cu50Zn50), kan kobberinnholdet økes til henimot 54 atomprosent (Cu54Zn46), dvs. at det dannes en homogen fase, og ikke en tofaseblanding av Cu og CuZn.

Ofte er det liten elektronegativitetsforskjell mellom grunnstoffene som inngår i intermetalliske faser. Slike faser har ofte ikke-støkiometrisk sammensetning, de kan eksistere over et vidt sammensetningsområde (homogenitetsområde), og de inngår ofte i faste løsninger.

Et karakteristisk trekk ved intermetalliske forbindelser er at deres egenskaper ikke avviker særlig sterkt fra egenskapene til grunnstoffene de er satt sammen av. Dette gjelder metallisk glans, hardhet, elektrisk og termisk konduktans (ledningsevne), krystallstruktur m.m.

Intermetalliske forbindelser og deres fast-løselighetsfaser spiller en viktig rolle i legeringsteknikken. De brukes i materialer med stor spennvidde både når det gjelder bruk og egenskaper. Eksempler er: lettmetall-legeringer basert på aluminium og/eller magnesium (der utfellinger på korngrenser kan være avgjørende for mekaniske egenskaper), stållegeringer basert på jern med tilsats av krom, nikkel m.m., dentallegeringer basert på amalgamer (kvikksølvlegeringer), myntlegeringer, messing, bronse, permanentmagneter (CoSm5), superledere (Nb3Sn) osv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.