Høytemperaturlegeringer, legeringer med stor styrke også ved høye temperaturer og som har god motstandsevne mot korrosjon, særlig oksidasjon.

Faktaboks

Også kjent som

varmebestandige legeringer

Bruksområde

Høytemperaturlegeringer er egnet som konstruksjonsmaterialer for maskiner og annet teknisk utstyr som samtidig må tåle store varme- og mekaniske påkjenninger, og anvendes bl.a. til jetmotorer, gassturbiner, raketter, diverse metallurgisk utstyr og kjemisk trykkapparatur.

Materialer for det samme bruksområde er cermets (keramisk metall), som er en kombinasjon av ildfaste uorganiske forbindelser (karbider, oksider) og metall, presset til den ønskede form og sintret.

Teknologisk utvikling

De mest brukte høytemperaturlegeringer er forskjellige spesialstål, nikkellegeringer og koboltlegeringer. Det eksperimenteres imidlertid meget for å finne frem til enda bedre høytemperaturlegeringer ved å bruke metaller som titan, zirkon og niob i større utstrekning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg