Luft er gassene i jordens atmosfære. Nitrogen og oksygen er de gassene det er mest av i luften.

Faktaboks

Etymologi
fra norrønt, egentlig ‘himmelloft’

Sammensetning

De gassene det er mest av i ren, tørr luft ved bakkenivå er nitrogen (78,08 prosent), oksygen (20,95 prosent) og argon (0,94 prosent). Luften inneholder dessuten karbondioksid (for tiden 400 deler per million, ppm, økende med cirka 3–9 ppm per år) og mindre mengder metan.

Det finnes også spor av andre gasser: ozon, svoveldioksid, ammoniakk og karbonmonoksid.

I luften er det også vanndamp (i middel 1 prosent), men mengden varierer sterkt med klima. Luften inneholder dessuten stoffer fra naturlige og kunstige kilder: NaCl, kosmisk støv, ørkenstøv, planterester, sot, vulkanaske med mer.

Menneskelig aktivitet og vulkanutbrudd kan virke inn på atmosfæren ved at det tilføres nye stoffer, eller ved at det prosentvise forholdet mellom de naturlige bestanddelene blir forrykket. Dette gjelder særlig ozon og karbondioksid. Det antas at mengden karbondioksid, relativt sett, har økt med rundt 10 prosent de siste 100 årene som resultat av forbrenning av fossilt brensel.

Mengden av de viktigste gassene i atmosfæren er temmelig konstant opp til cirka 50 kilometer. I større høyder blir det et prosentvist høyere innhold av lettere gasser, som hydrogen.

Egenskaper

Ved en temperatur på 0 grader celsius (°C) og trykk på 1013,25 millibar (1013,25 hektopascal, hPa) har luft en tetthet på 1,2923 kilogram per kubikkmeter, kg/m3.

Ved sterk avkjøling kondenseres luft til en lettflytende væske. Ved oppvarming av flytende luft fordamper først nitrogen, ved –196 °C, og så oksygen ved –183 °C.

Historie

Luftens sammensetning har endret seg betydelig gjennom de geologiske periodene. Gasser som dominerte uratmosfæren er nesten forsvunnet, mens andre har økt i mengde. Det store oksygeninnholdet er produsert og blir holdt ved like ved fotosyntesen.

Studier av luftens kjemi har fått økt interesse de senere år, særlig på grunn av virkningene av luftforurensning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sverre Helmer Larsen

Leser her at luft kan "fryses" ned til "flytende".
Kan man også fryse ned eksos (f.eks. fra gasskraftverk) slik at CO2 kan "destilleres ut"? -
(Kokepunkt for CO2 er -76 gr.C v/en atmosfære ?)

svarte Alexander Harald Sandtorv

Det er mulig å destillere ut rene gasser fra gassblandinger. I teorien bør derfor karbondioksid kunne destilleres fra for eksempel eksos, ved nedkjøling. Dette er nok ikke en praktisk metode for å isolere karbondioksid, fordi det krever mye energi. Noen forskere har nylig diskutert muligheten for å isolere karbondioksid og vann fra bileksos.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg