Kaliumnitrat, KNO3, trivialnavn kalisalpeter, tidligere kalt bare salpeter. Det er et hvitt krystallinsk stoff.

I motsetning til natriumnitrat er kaliumnitrat ikke hygroskopisk, men lett løselig i varmt vann. Ved oppvarming til over smeltepunktet (334 °C) avgir kaliumnitrat oksygengass og går over i kaliumnitritt:

2KNO3(s) → 2KNO2(s) + O2(g)

En smelte av kaliumnitrat virker derfor sterkt oksiderende og oksiderer raskt karbon, svovel og organiske forbindelser.

Kaliumnitrat dannes i naturen ved forgjæring av nitrogenholdige organiske stoffer i kaliumrik jord. Slike naturlige forekomster finnes særlig i subtropiske land som India (Bengal) og i Kina. I Europa kjennes mindre forekomster fra Ungarn, Spania og Russland.

For å dekke kruttindustriens behov begynte man på 1700-tallet å fremstille kaliumnitrat kunstig i såkalte salpeterplantasjer ved å etterligne den naturlige prosess for kaliumnitratfremstilling. I plantasjene ble store hauger av aske, avfall, jord og møkk overhelt med gjødselvann. Under innflytelse av nitratbakterier ble det etter hvert dannet større mengder nitrat i løsningen. Løsningen ble tilsatt lesket kalk. Dermed felles tungt løselig kalsiumkarbonat, og man får tilbake en løsning av kaliumnitrat. Ved inndamping av løsningen fås fast kaliumnitrat.

Etter oppdagelsen av store forekomster av natriumnitrat, NaNO3, i Chile på begynnelsen av 1800-tallet, ble dette såkalte chilesalpeter, det viktigste råstoff for fremstilling av kaliumnitrat. I en såkalt konversjonsprosess ble en varm, mettet løsning av chilesalpeter tilsatt en tilsvarende mengde kaliumklorid:

NaNO3 (aq) + KCl(aq) → KNO3(aq) + NaCl(s)

I den varme løsningen vil natriumkloridet være minst løselig. Det krystalliseres ut og fjernes ved filtrering. Ved senere avkjøling av løsningen vil kaliumnitrat felles ut. Kaliumnitrat fremstilt på denne måten kalles gjerne konversjonssalpeter.

Chilesalpeter er nå i stor utstrekning erstattet med syntetisk fremstilt natriumnitrat eller salpetersyre. Den teknisk mest benyttede metoden bruker salpetersyre, og klor fås som biprodukt:

3KCl(s) + 4HNO3(aq) → 3KNO3(s) + Cl2(g) + NOCl(aq) + 2H2O(l). Nitrosylkloridet NOCl gir ved viderebehandling klor og salpetersyre.

Kaliumnitrat blir brukt til fremstilling av krutt, fyrverkerisaker, som tilsetning til tobakk for å gjøre forbrenningen lettere, ved fremstilling av glass, keramikk og emalje, som oksidasjonsmiddel i faste rakettdrivstoffer, som gjødselstoff m.m. Tidligere ble det også brukt i kuldeblandinger, men det er nå stoppet for å hindre adgang til kaliumnitrat.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.