Inger Lise A. Delphin. Begrenset gjenbruk

Fyrverkeri, forbrenning av visse lett brennbare og eksplosive stoffer for å oppnå forskjellige lys- og knalleffekter. Man anvender blandinger av karbon, svovel og harpikser tilsatt oksygenbærere, f.eks. nitrater. Denne blandingen kan etter ønske tilsettes stoffer som gir lyset en særlig virkning, eksempelvis salter av antimon, som gir hvitt lys, strontium, som gir rød farge på lyset, eller barium, som gjør lyset grønt. Blandingen kan tilsettes pulver av metaller, f.eks. jern og kobolt, for å skape gnistregn. Fyrverkeri finnes i mange forskjellige varianter, f.eks. stjerneskudd, romerske lys og raketter. Fyrverkeri brukes til fest, til militære formål og som signaler i nødssituasjon.

Tilvirkning og håndtering av fyrverkeri kalles pyroteknikk. Se pyrotekniske stoffer.

Fyrverkeri er regulert gjennom lov om eksplosive varer av 14. juni 1974. Aldersgrensen for kjøp av fyrverkeri er 18 år. Fyrverkeri tillates kun solgt til forbrukere i tidsrommet 27. til 31. desember. Avbrenning av fyrverkeri kan bare skje med brannsjefens tillatelse.

Fra og med 2008 gjelder nye forskrifter for salg og bruk av fyrverkeri. Det er innført totalforbud mot raketter med styrepinne. Fyrverkeri som kan forveksles med leketøy er også forbudt. Det er fremdeles tillatt å kjøpe og bruke bakkefyrverkeri.

Kineserne og andre asiatiske folk brukte fyrverkeri i de første århundrer etter Kristus. Romerne tok muligens i bruk fyrverkeri allerede i det første århundre, og brukte det helt sikkert på 200-tallet. Etter en lang pause kom fyrverkeri igjen i bruk i Europa i middelalderen – gjerne i forbindelse med feiring av St. Hans. Fem brødre Ruggieri som kom fra Bologna til Paris i 1730 og deres etterkommere spilte en stor rolle i utviklingen av fyrverkeriteknikken. Under renessansen ble fyrverkeri vanlig takket være ildvåpenets utvikling, og ble bl.a. brukt ved feiringen av statsoverhoders triumfer. På 1800-tallet begynte man å variere fargen på ilden ved å benytte ulike metalliske salter.

Fyrverkeri er regulert gjennom Lov om eksplosive varer av 14. juni 1974. Aldersgrensen for kjøp av fyrverkeri er 18 år. Fyrverkeri av klasse II og III tillates kun solgt til forbrukere i tidsrommet 27. til 31. desember. Oppsending av raketter og avbrenning av fyrverkeri kan bare skje med brannsjefens tillatelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.