Chilesalpeter, handelsnavn på et hvitt til gråhvitt, lettløselig salt som i hovedsak består av natriumnitrat, NaNO3 (cirka 98,3 prosent).

Chilesalpeter utvinnes av caliche, et jordlignende produkt som finnes i store mengder i de regnfattige, høytliggende ørkenstrøk i den nordlige del av Chile. Forekomstene ligger like under jordoverflaten, dekket med et lag av stein og jord. De har en tykkelse på ½ til 4 m og en utstrekning som på enkelte steder går opp til 700 km med en bredde på 8 til 65 km.

Calichen som utnyttes, er med tiden blitt stadig fattigere på natriumnitrat og inneholder nå omtrent 64 % uløselige, ubrukbare, jordlignende stoffer, 9 % natriumnitrat, 2–3 % kaliumnitrat, 5 % natriumklorid, 15 % natriumsulfat, 3 % kalsiumsulfat (gips), 0,5 % magnesiumsulfat, 1 % boraks, 0,5 % natriumjodat og 1–5 % natriumperklorat.

Chilesalpeter utvinnes ved at råproduktet behandles med forskjellige varme saltløsninger. Utkrystallisasjon av natriumnitratet skjer ved avkjøling. Et viktig biprodukt ved produksjonen er jod.

Fremstillingen av chilesalpeter begynte 1813, og det tjente til å begynne med hovedsakelig som utgangsstoff for fremstilling av kaliumnitrat, KNO3 (kalisalpeter), og salpetersyre. Etter hvert som forståelsen for nødvendigheten av å gjødsle jorden med nitrogenholdige produkter vokste, fikk chilesalpeter en stigende anvendelse i landbruket.

Maksimal produksjon ble nådd i 1917 med 2 715 000 tonn.

Syntetiske produkter har deretter i stigende utstrekning avløst chilesalpeter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.