Silikater, felles betegnelse på oksygenforbindelser av silisium, formelt sett salter og estere av hypotetiske kiselsyrer (silisiumoksidhydrater). Silikater har en meget varierende sammensetning. De enkleste er ortosilikater som kan tenkes avledet av ortokiselsyre, H4SiO4, ved å erstatte hydrogenatomene med metaller.

Silikater forekommer i stor utstrekning i naturen som mineraler. Felles for dem alle er at de er bygd opp av SiO4-tetraedre, dvs. tetraedre hvor silisiumatomet sitter i sentrum og oksygenatomene i hjørnepunktene. SiO4-tetraedrene er knyttet sammen i krystallstrukturen ved å dele hjørner. De mange muligheter for kombinasjoner gir opphav til et stort antall ulike silikatstrukturer. Se silikatmineraler.

Enkelte silikater kan kun fremstilles kunstig. Generelt kan f.eks. alkalisilikater med forskjellig sammensetning fremstilles ved å smelte sammen silisiumdioksid (kvartssand) og alkalikarbonat i passende vektforhold, metallsilikater kan fremstilles ved tilstrekkelig sterk oppvarming av metalloksid og silisiumdioksid. Alkalisilikater er de eneste silikater som er løselige i vann. Løsningene kalles vannglass. Selv om alle de andre metallers silikater er uløselige i vann, lar de seg ikke fremstille ved felling. F.eks. kan ikke magnesiumortosilikat, Mg2SiO4, fremstilles ved å felle en løsning av et magnesiumsalt med en løsning av alkaliortosilikater.

Anvendelse, se silikatmineraler (anvendelse).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.