Silikater er kjemiske forbindelser som blant annet inneholder silisium og oksygen. Kjemisk sett er silikater salter og estere av kiselsyrer, som har den generelle kjemiske formelen SiO2 · nH2O.

Faktaboks

Uttale
silikˈater

Silikater har svært varierende sammensetning. De enkleste er avledet av ortokiselsyre, H4SiO4, ved å erstatte hydrogenatomene med metaller.

Naturlige silikater

95 prosent av alle fjell på jorden består av silikatmineraler. De er bygget opp av SiO4-tetraedre, det vil si tetraedre hvor silisiumatomet sitter i sentrum og oksygenatomene i hjørnene. SiO4-tetraedrene er knyttet sammen ved å dele hjørner eller kanter. De mange mulighetene for kombinasjoner gir opphav til et stort antall ulike silikatstrukturer.

Kunstige silikater

Enkelte silikater kan kun fremstilles kunstig. Generelt kan for eksempel alkalisilikater med forskjellig sammensetning fremstilles ved å smelte sammen silisiumdioksid og alkalikarbonat i et passende vektforhold. Metallsilikater kan fremstilles ved oppvarming av et metalloksid og silisiumdioksid.

Alkalisilikater er de eneste silikatene som er løselige i vann. Løsningene kalles vannglass. Selv om alle de andre metallenes silikater er uløselige i vann, lar de seg ikke fremstille ved felling. For eksempel kan ikke magnesiumortosilikat, Mg2SiO4, fremstilles ved å felle en løsning av et magnesiumsalt med en løsning av alkaliortosilikater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg