Estere, (dannet av L. Gmelin av ty. 'eter' og 'syre'), en stor gruppe organisk-kjemiske forbindelser som omfatter mange nyttige og viktige stoffer. Fettartene f.eks. hører kjemisk sett hjemme her sammen med velluktende, flyktige bestanddeler av blomster og frukter. Videre er mange løsemidler som anvendes i kjemisk-teknisk industri, estere, og nitroglyserol, som brukes både i sprengstoffindustrien og i medisinen, hører med i denne stoffgruppen. Esterne kan oppstå ved reaksjon mellom en syre og en alkohol samtidig som det spaltes av vann og dannes esterbindinger. Eddiksyre og etanol danner på denne måten etylacetat (eddiksyreetylester):

CH3COOH+C2H5OH→CH3COOC2H5+H2O.

Vanlig fett, triglyserider, er en forbindelse mellom alkoholen glyserol og tre fettsyrer. Estere dannes også ved andre prosesser, f.eks. ved reaksjon mellom en alkohol og et syreklorid eller et syreanhydrid. Det finnes også estere av uorganiske syrer; det tidligere nevnte nitroglyserol er salpetersyreesteren av alkoholen glyserol. Estere kan forholdsvis lett spaltes opp igjen og danne syrer og alkoholer ved innvirkning av vann, fortynnede mineralsyrer eller alkali. Den klassiske formen for såpefabrikasjon er nettopp en fettspalting ved hjelp av alkali slik at det dannes alkalisalt av fettsyrene (såpen) og glyserol. Alkalisk spalting av estere kalles derfor ofte for forsåpning.

Esterne får sine systematiske navn på samme måte som saltene slik at alkoholrestens navn kommer i stedet for metallets. For eksempel CH3COOCH3, metylacetat, C6H5COOC2H5, etylbenzoat. Ofte vil man også se navnene dannet på en annen måte idet syrens navn nevnes først, så alkoholresten og til slutt ordet ester. De ovennevnte eksemplene blir da eddiksyremetylester og benzosyreetylester. Videre finnes en rekke trivialnavn på estere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.