acetaldehyd

Strukturformel for acetaldehyd
Acetaldehyd
Av .

Artikkelstart

Acetaldehyd er en kjemisk forbindelse av karbon, hydrogen og oksygen. Forbindelsen er en lettflyktig, fargeløs væske med gjennomtrengende eiendommelig lukt og kokepunkt 21 °C. Acetaldehyd kalles også etanal eller aldehyd, og har kjemisk formel CH3CHO.

Faktaboks

Uttale
acetaldehˈyd

Fremstilling

Acetaldehyd fremstilles i stor målestokk ved flere prosesser, blant annet fra etanol (etylalkohol) ved katalytisk dehydrogenering eller partiell oksidasjon. Forbindelsen fremstilles også ved oksidasjon i dampfase av mettede hydrokarboner, men en viktigere prosess er oksidasjon av eten i flytende fase.

Anvendelse

Acetaldehyd oksideres lett til eddiksyre, som også er det viktigste produktet fra acetaldehyd. Store mengder brukes også til fremstilling av eddiksyreanhydrid, 1-butanol, 2-etylheksanol og andre aldolprodukter samt forskjellige pyridinderivater.

Acetaldehyd er et av de viktigste råstoffene eller intermediatene i organisk kjemisk industri. Det overføres lett til to polymere former:

  1. Det trimere paraldehyd, (CH3CHO)3, som er en væske med kokepunkt 124 °C og som har vært brukt som sovemiddel.
  2. Metaldehyd, (CH3CHO)n, der n vanligvis er 4 eller 6, et fast, hvitt stoff som brukes noe som brensel i kokeapparater og til utryddelse av snegler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg