kobbersulfater

Artikkelstart

Kobbersulfater er navn på saltene CuSO4·nH2O, hvor n = 0, 1, 3, 5 eller 7. Et mer presist navn er kobber(II)sulfater da alle inneholder Cu2+-ioner.

Faktaboks

Uttale
kˈobbersulfˈater

Kobbersulfatene løses lett i vann og løsningen reagerer sterkt surt. Det skyldes at Cu(H2O)42+-komplekset fungerer som syre fordi Cu2+-ionet er lite og har to plussladninger:

Cu(H2O)42+(aq) + H2O ↔ Cu(H2O)3OH+(aq) + H3O+(aq)

Vannfritt kobbersulfat er et hvitt pulver som lett tar opp vann og blir blått. Det ble derfor brukt til å påvise små mengder vann, f.eks. i alkohol.

Blåstein

Utsnitt av strukturen til kobber(II)sulfatheksahydrat (blåstein)

Kobber(II)sulfatpentahydrat, CuSO4·5H2O, krystalliserer i velformete, blå krystaller fra en løsning av kobbersulfat i vann. Trivialnavn er kobbervitriol eller blåstein. Et utsnitt av strukturen er gitt i figuren. Den viser at Cu2+-ionene er omgitt av fire vannmolekyler mens det femte vannmolekylet danner hydrogenbindinger til to sulfatgrupper. En mer dekkende formel for blåstein er derfor Cu(H2O)4SO4·H2O med det rasjonelle navnet tetra-akva kobber(II)sulfat monohydrat.

Ved opphetning av blåstein dannes flere hydrater av kobbersulfat som inneholder færre vannmolekyler.

Bruk

Kobbersulfat ble brukt til fremstilling av mineralfarger og andre kobberforbindelser, til impregnering av tre, til beising av såkorn, til sprøyting av poteter mot tørråte, som middel mot skadeinsekter på vindruer og frukt (bordeauxvæske), som tilsetning til jorden for å hindre kobbermangel hos planter og dyr, til galvaniske forkobringsbad, til kobberstikketsning, for fotografiske formål, ved fremstilling av vaske- og lysekte fargestoffer i fargerier.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg