Fuselolje er en kjemisk forbindelse som dannes ved fremstilling av alkohol, og som har giftige bestanddeler. Den kan fjernes på ulike måter. Fuselolje har nytteverdi blant annet som løsemiddel og som råstoff for fruktessenser.

Fuselolje består vesentlig av høyere alkoholer, særlig amylalkohol, isobutylalkohol og propylalkohol, dessuten forskjellige fettsyrer og deres estere, og enkelte andre bestanddeler i mindre mengder.

Alkoholene som fuseloljen består av, oppstår ved gjæringsprosesser av de tilsvarende aminosyrene (fra proteinene), idet disse hydrolyseres og avspalter karbondioksid under innvirkning av gjærcellenes enzymer. Den ammoniakken som frigjøres ved dette, bruker gjæren selv til oppbygging av sitt protoplasma.

Siden fuseloljens bestanddeler for det meste er giftige og er årsaken til ubehagelige ettervirkninger av brennevininntak, ønsker man den ikke i alkohol som skal brukes som nytelsesmiddel.

Råspriten befris vanligvis for sitt innhold av fuselolje ved en omhyggelig fraksjonering, ettersom fuseloljens bestanddeler koker ved høyere temperatur enn alminnelig alkohol. Til dels fjernes fuseloljen også ved at man fortynner råspriten til ca. 30 prosent, filtrerer den gjennom trekull (som holder fuseloljen tilbake), og deretter destillerer spriten på nytt.

Av poteter og korn fås en illeluktende fusel som vesentlig består av amylalkohol. Den fuselen som dannes ved gjæring av drue- og fruktsafter har derimot en behagelig lukt, som bidrar til å gi det gjærende produktet sin «bouquet». Ved brennevinsdestillasjon av vin, for eksempel for å produsere brandy eller konjakk, blir derfor fuseloljen oppfanget sammen med alkoholen.

Fuselolje brukes som et verdifullt råstoff til fremstilling av forskjellige estere, som dels brukes som løsemiddel (for eksempel amylacetat), dels ved fabrikasjonen av fruktessenser. Det viser seg nemlig at selv om fuseloljens alkoholer i og for seg lukter ubehagelig, har esterne av disse alkoholene – særlig i fortynnet tilstand – en behagelig lukt som minner om frukter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.