Fuselolje, biprodukt ved alkoholfremstilling, består vesentlig av høyere alkoholer, særlig amylalkohol, isobutylalkohol og propylalkohol, dessuten forskjellige fettsyrer og deres estere og enkelte andre bestanddeler i mindre mengder.

De nevnte alkoholer oppstår ved gjæringsprosesser av de tilsvarende aminosyrer (fra proteinene), idet disse under innvirkning av gjærcellenes enzymer hydrolyseres og avspalter karbondioksid. Den ammoniakk som herved frigjøres, bruker gjæren selv til oppbygging av sitt protoplasma.

Da fuseloljens bestanddeler for det meste er giftige og er årsaken til brennevinets ubehagelige ettervirkninger, ønsker man den ikke i alkohol som skal brukes som nytelsesmiddel. Råspriten befris i regelen for sitt innhold av fuselolje ved en omhyggelig fraksjonering, idet fuseloljens bestanddeler koker høyere enn alminnelig alkohol. Til dels fjernes fuseloljen også ved at man fortynner råspriten til ca. 30 %, filtrerer den gjennom trekull, som holder fuseloljen tilbake, og derpå underkaster spriten en ny destillasjon.

Av poteter og korn fås en illeluktende fusel, som vesentlig består av amylalkohol. Den fusel som dannes ved gjæring av drue- og fruktsafter, har derimot en behagelig lukt, som bidrar til å gi det gjærende produkt dets «bouquet». Ved brennevinsdestillasjon av vin oppfanges derfor fuseloljen sammen med alkoholen (brandy, konjakk).

Fuselolje brukes som et verdifullt råstoff til fremstilling av forskjellige estere, som dels brukes som løsemiddel (f.eks. amylacetat), dels ved fabrikasjonen av fruktessenser. Det viser seg nemlig at esterne av fuseloljens i og for seg ubehagelig luktende alkoholer særlig i fortynnet tilstand har en behagelig lukt, som minner om frukter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.