Operahøgskolen er en statlig utdanningsinstitusjon for operasangere, siden 1996 en del av Kunsthøgskolen i Oslo. Dekan fra 2016 er Tore Dingstad.

Undervisningen skal forberede sangere for scenen. Studentene får en bred opplæring i sang- og scenefag og medvirker jevnlig i skolens egne opera- og operetteoppsetninger. Avgangsstudentene fra masterstudiet kan tilbys praktikantplass ved Den Norske Opera & Ballett.

Frem til 1996 hadde skolen opptak bare hvert tredje år, men den tar nå opp studenter hvert år. Den tilbyr to-årig masterstudium og et årsstudium og samarbeider dessuten med Norges musikkhøgskole om et bachelorstudium.

Historikk

Operahøgskolen ble etablert i 1964 som en klasse for operastudenter under daværende Statens teaterskole (nå Teaterhøgskolen). Initiativtager var musikkforleggeren Philip Krømer. Det første kullet ble uteksaminert i 1966.

Operautdanningen het Statens operaskole 1974–1982 og Statens operahøgskole 1983–2003. Den holdt 1969–1982 til på Veitvet i Oslo sammen med Østlandets musikkonservatorium. I 1984–2003 var den på Tjuvholmen sammen med Balletthøgskolen. Fra 2003 holder den til i Kunsthøgskolen i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg