Teknisk tegning
Teknisk tegning, sammenstilling, bremsestempel verktøysett
Teknisk tegning

Konstruksjonstegning er en tegning til et teknisk produkt som skal produseres. Konstruksjonstegningen inneholder geometri, mål, materialfortegnelser og alt som er nødvendige for montasjen (sammenstilling, oversiktstegning) eller for den detaljerte utførelsen på verksted eller byggeplass (arbeidstegning).

Faktaboks

Uttale
konstruksjˈonstegning.

Ordet brukes også om å løse en oppgave ved tegning.

Utføring av en teknisk konstruksjonstegning

I forhold til geometri, skal konstruktøren sjekke om delen er vist i bruksposisjon. Typisk kontrollerer vi om alle overflater og snitt er definert, og at posisjonen til detaljene er riktig betegnet med X eller andre store bokstaver. En skal sørge for at snittflaten er i en posisjon der den gir (bokstavelig) mest innsikt, og at vinkelen i snittflaten, når den er nødvendig, er typisk 90 grader.

Viktig er å kontrollere at pilene til snittlinjen stemmer. Det skal ikke være snitt gjennom stenger, tenner, kiler eller lignende når disse ligger i planet. Det skal heller ikke være snitt gjennom stifter, nagler, skruer, bolter, akslinger, muttere eller skiver når lengdeaksen ligger i planet. En skal ikke glemme senterlinjer, skravering og materialer.

Når det gjelder målsetting, skal dette gjøres fra en definert kant som blir maskinert i begynnelsen. En bør finne toleranser og pasninger, alle målene som trengs til produksjon, og målene som definerer funksjon som mål mellom hull, akslinger og sporbredde. Det skal bare være mållinjer mellom kanter som er synlige. Konstruktøren skal kontrollere om alle målene på en posisjon som trengs i løpet av en bearbeidingsprosess, er tilstede. En må fjerne alle målene som ikke trengs. Viktig er å unngå alle flertallspasninger (mer enn en anleggsflate på hver del). På sammenstillingen, sjekkes om hoveddimensjoner og målene som definerer grensesnittet, er på plass. Det må kontrolleres om det finnes diameter- og radiussymbol der det trengs, og om det finnes målestokk på tegningen.

I forhold til produksjon, er en sjekk nødvendig om alle overflater er definert med overflatetegn. Det skal være standardoverflatetegn i nærheten av skriftfeltet og i parentes hvis det i tillegg finnes andre overflatekvaliteter i tegningen. En skal kontrollere om eventuelle overflater som skal herdes, er definerte. Ønsker om produksjonsmetode og produksjonsrekkefølge kan gis i tekstinformasjonen. I stykklisten, sjekker vi om alle delene er dokumentert. Hvem som skal kontaktes angående spørsmål i forbindelse med konstruksjonen under produksjon, og informasjon om DAK-programvare tegningen er laget med, er en nyttige informasjoner på tegningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg