Philadelphia

Philadelphia. Kart over sentrum.

Av /Store norske leksikon ※.

Deler av Philadelphias forretningssentrum sett fra New Jersey-siden. I forgrunnen elven Delaware. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Philadelphia er en by i delstaten Pennsylvania i USA, ved elvene Delaware og Schuylkill. Byen har 1 580 863 innbyggere, og er kjernen i storbyregionen Philadelphia-Camden-Wilmington (Delaware Valley), som også omfatter områder i Delaware (Wilmington) og New Jersey (Trenton) og har 6 096 120 innbyggere (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
filədˈelfjə

Næringsliv

Philadelphia er en av USAs største byer og nest største havneby (importhavn). Den er også en betydelig industriby og et fremtredende handels- og kultursenter. Større næringer er skipsbygging (blant annet stort marineverft), petroleumsraffinering, beklednings-, næringsmiddel-, maskin- og elektroindustri, trykkerier og forlag.

Industrien er i senere år særlig konsentrert i Valley Forge-området i nordvest. Philadelphia er også et av USAs viktigste bank- og forsikringssentre; byens børs, grunnlagt i 1790, er den eldste i landet.

Samferdsel

Philadelphia er et vei- og jernbaneknutepunkt, og har én internasjonal og en nasjonal lufthavn. En lang hengebro fører over Delaware til Camden i New Jersey.

Utdanning

Byen har flere universiteter, blant annet University of Pennsylvania, grunnlagt 1740, Temple University, grunnlagt 1884, Drexel University, grunnlagt 1891 og Bryn Mawr College, grunnlagt 1891. Verdens første elektroniske datamaskin ble satt i drift ved University of Pennsylvania i 1945. I tillegg finnes mange høyskoler, institutter og akademier.

Kultur

Byen rommer en lang rekke museer, blant annet Peale's Museum of Natural History, Philadelphia Museum of Art, Afro-American Historical and Cultural Museum og et museum over den første svenske innvandringen til Amerika (Nya Sverige). Academy of Music er hovedkvarter for det berømte Philadelphia Orchestra. Zoologisk og botanisk hage. Philadelphia er også katolsk erkebispesete.

Bybeskrivelse

Bykjernen er regulert i strengt rutemønster, etter grunnleggeren William Penns byplan. Over den sentrale plassen Penn Square går hovedaksene Broad Street og Market Street. Ved den østlige delen av Market Street ligger bydelen Society Hill og Independence Hall-området, med en del av byens eldste bebyggelse. I Independence Hall (1729–39) ble uavhengighetserklæringen gitt i 1776; i en paviljong ved bygningen oppbevares Liberty Bell. I Carpenters' Hall møtte den første kontinentalkongress (1774), og i Congress Hall like ved holdt USAs kongress sine møter 1790–1800.

Lenger i sørøst ligger den eldste bydelen, Southwark, først bebygd av svenske kolonister i 1643. I Gloria Dei (Old Swedes) Church, innviet i 1700, ble det enda på 1800-tallet preket på svensk. På vestsiden av Penn Square ligger forretningsstrøket med mange skyskrapere, blant annet Penn Center. Benjamin Franklin Parkway knytter bykjernen sammen med den vakre Fairmountparken i nordvest; den er med over 15 km2 en av USAs største byparker.

Historie

Philadelphia ble grunnlagt som kvekerkoloni i 1682 av William Penn; bynavnet er gresk og betyr broderkjærlighet. Byen var på slutten av 1700-tallet den største byen i de nordamerikanske kolonier, og var USAs midlertidige hovedstad i perioden 1790–1800 (offisiell hovedstad 1783–89). Folketallet var 41 220 år 1800 og steg til 121 376 i 1850 og 1 293 697 i 1900.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg