Philadelphia, by i USA i delstaten Pennsylvania, ved elvene Delaware og Schuylkill. I storbyområdet bor det ca. 5 585 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). Philadelphia inngår i byregionen Delaware Valley (Philadelphia metropolitan area), som også omfatter områder i Delaware (Wilmington) og New Jersey (Trenton).  og har ca. 6,1 mill. innbyggere (estimat for 2015 US Census).

Philadelphia er en av USAs største byer og nest største havneby (importhavn). Betydelig industriby og et fremtredende handels- og kultursenter. Skipsbygging (blant annet stort marineverft), petroleumsraffinering, beklednings-, næringsmiddel-, maskin- og elektroindustri, trykkerier og forlag. Industrien er i senere år særlig konsentrert i Valley Forge-området i nordvest. Betydelig ferskvannshavn. Philadelphia er et av USAs viktigste bank- og forsikringssentre; byens børs, grunnlagt 1790, er den eldste i landet.

Philadelphia er et vei- og jernbaneknutepunkt, og har én internasjonal og en nasjonal lufthavn. En lang hengebro fører over Delaware til Camden i New Jersey. 

Byen har flere universiteter, blant annet University of Pennsylvania, grunnlagt 1740, Temple University, grunnlagt 1884, Drexel University, grunnlagt 1891 og Bryn Mawr College, grunnlagt 1891. Verdens første elektroniske datamaskin ble satt i drift ved University of Pennsylvania i 1945. I tillegg finnes mange høyskoler, institutter og akademier. Katolsk erkebispesete.

Byen rommer en lang rekke museer, blant annet Peale's Museum of Natural History, Philadelphia Museum of Art, Afro-American Historical and Cultural Museum og et museum over den første svenske innvandringen til Amerika (Nya Sverige). Academy of Music er hovedkvarter for det berømte Philadelphia Orchestra. Zoologisk og botanisk hage.

Bykjernen er regulert i strengt rutemønster, etter grunnleggeren William Penns byplan. Over den sentrale plassen Penn Square går hovedaksene Broad Street og Market Street. Ved den østlige delen av Market Street ligger bydelen Society Hill og Independence Hall-området, med en del av byens eldste bebyggelse. I Independence Hall (1729–39) ble uavhengighetserklæringen gitt i 1776; i en paviljong ved bygningen oppbevares Liberty Bell. I Carpenters' Hall møtte den første kontinentalkongress (1774), og i Congress Hall like ved holdt USAs kongress sine møter 1790–1800.

Lenger i sørøst ligger den eldste bydelen, Southwark, først bebygd av svenske kolonister i 1643. I Gloria Dei (Old Swedes) Church, innviet i 1700, ble det enda på 1800-tallet preket på svensk. På vestsiden av Penn Square ligger forretningsstrøket med mange skyskrapere, blant annet Penn Center. Benjamin Franklin Parkway knytter bykjernen sammen med den vakre Fairmountparken i nordvest; den er med over 15 km2 en av USAs største byparker.

Philadelphia ble grunnlagt som kvekerkoloni i 1682 av William Penn; bynavnet er gresk og betyr broderkjærlighet. Byen var på slutten av 1700-tallet den største byen i de nordamerikanske kolonier, og var USAs midlertidige hovedstad 1790–1800 (offisiell hovedstad 1783–89). Folketallet var i 1800 41 220 og steg til 121 376 i 1850 og 1 293 697 i 1900.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.