Arkivverket, statlig etat som består av Riksarkivet, åtte statsarkiver, Samisk arkiv og Norsk helsearkiv. Riksarkivaren er etatens leder. Riksarkivet ble opprettet i 1817, det første statsarkivet i Trondheim i 1850. Statsarkivet i Bergen kom til i 1885. Senere fikk vi statsarkiv i Oslo (1914), Hamar (1917), Kristiansand (1934), Stavanger (1970), Tromsø (1987) og Kongsberg (1994). Henrik Wergeland ble utnevnt som landets første riksarkivar i 1840. Fram til 1904 var riksarkivaren bare sjef for Riksarkivet. I 1904 ble han også øverste leder for statsarkivene. Riksarkivarens myndighet er hjemlet i lov om arkiv (1992).

Arkivverkets hovedoppgaver er:- ta vare på arkivmateriale fra statlige virksomheter- bidra til at private arkiver blir tatt vare på - føre tilsyn med arkivarbeidet i staten, fylkeskommunene og kommunene- gjøre arkivene tilgjengelig for bruk

Riksarkivet oppbevarer arkivene etter sentrale og landsomfattende statlige myndigheter og institusjoner. I tillegg er Riksarkivet landets største institusjon for private arkiver og oppbevarer en rekke arkiver fra private arkivskapere (bedrifter, organisasjoner, institusjoner og enkeltpersoner).Statsarkivene oppbevarer arkiver etter lokale og regionale statlige myndigheter og dessuten private arkiver.

Samisk arkiv holder til i Kautokeino og har ansvar for arkiv av vesentlig betydning for samisk samfunn, historie og kultur, blant annet arkiver fra Reindriftsadministrasjonen og Sametinget.

Arkivverket oppbevarer (2010) mer enn 200 000 hyllemeter med arkivmateriale. De eldste dokumentene, er fragmenter fra før år 1000. Arkivene er dokumentasjon av statsforvaltningens virksomhet og kilder til Norgeshistorien og lokal historie. Materialet kan også på ulike måter dokumentere privatpersoners rettigheter og interesser. Arkivverket har etablert Digitalarkivet, som er en felles inngang til viktige digitaliserte kildeserier i Riksarkivet og statsarkivene.

Fra 1982 hører Riksarkivet under Kulturdepartementet.

www.arkivverket.no

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.