Nestlé

Tre Nestlé-produkter. Maggi buljongterninger ble lansert på det norske markedet i 1930. Nescafé kom i 1938, møtte importstans i 1940 og ble lansert på nytt i 1953, denne gangen med varig virkning. Cheerios er en serie frokostblandinger.
Nestlé-produkter
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Den karakteristiske logoen med fugleredet går helt tilbake til Henri Nestlé i pionerfasen, skjønt den har blitt oppgradert i årenes løp.
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Nestlé er et sveitsisk selskap som er en at verdens største produsenter av næringsmidler.

Faktaboks

Også kjent som

Nestlé S.A.

Nestlés historie går tilbake til kondensert melk og morsmelkerstatning i 1860-årene. I dag har selskapet over 2000 varemerker og er videre kjent for produkter som sjokolade, kaffe, frokostblandinger, supper og dyremat. Eksempler på varemerker er NAN, Nescafé, Nesquik, Maggi, After Eight og Purina.

Nestlé har hovedkontor i Vevey utenfor Lausanne, vest i Sveits. Selskapet er multinasjonalt, med fabrikker i mange land. De har også en lang historie i Norge. Nestlé profilerer seg som et ansvarsbevisst selskap, men har også måttet tåle kritikk.

Historikk

Nestlés historie starter med to selskaper grunnlagt i Sveits i 1866 og 1867. Først har vi de amerikanske brødrene Charles og George Page, som etablerte Anglo-Swiss Condensed Milk Company. Med Europas første fabrikk for kondensert melk markedsførte de seg som et trygt og holdbart alternativ til ferskmelk.

Det andre selskapet, Nestlé, ble grunnlagt av den tyskfødte farmasøyten Henri Nestlé året etter. Det skjedde i Vevey, der hovedkontoret fremdeles ligger. Det samme året lanserte han en morsmelkerstatning av kumelk, hvetemel og sukker. Nestlé sto dermed for den første industrielle produksjonen av morsmelkerstatning.

Etter hvert begynte de to selskapene å konkurrere om hverandres produkter. Dette ble tøft, og de valgte å fusjonere i 1905, til Nestlé & Anglo-Swiss Milk Company.

Selv om Nestlé skriver historien sin tilbake til de amerikanske brødrene i 1866, omtaler de Henri Nestlé som grunnleggeren av selskapet.

Sjokolade 

Henri Nestlé var sentral da Daniel Peter, en nabo av ham, utviklet den første kommersielle melkesjokoladen i 1880-årene. Det var likevel først fra 1929 sjokolade ble en viktig del av Nestlé & Anglo-Swiss Milk Company. Da kjøpte selskapet opp Sveits' største sjokoladeprodusent, Peter-Cailler-Kohler.

Flere oppkjøp og nytt navn

Gjennom 1900-tallet kjøpte selskapet stadig opp ulike produsenter i forskjellige land. I 1947 fusjonerte de med det sveitsiske selskapet Alimentana og fikk dertil varemerket Maggi i porteføljen. Selskapets nye navn ble da Nestlé Alimentana.

I 1974 gikk selskapet for første gang utenfor mat og drikke ved å kjøpe en liten andel i L'Oréal. De er fortsatt (2021) en betydelig eier i det franske kosmetikkselskapet.

I 1977 fikk Nestlé Alimentana det nåværende navnet Nestlé S.A.

Den karakteristiske logoen med fugleredet går helt tilbake til Henri Nestlé i pionerfasen, skjønt den har blitt oppgradert i årenes løp.

Kritikk og samfunnsansvar

I 1970-årene så man også en nedgang i amming. Både Nestlé og andre leverandører ble kritisert for hvordan de markedsførte barnemat. Så sent som i 2018 gikk Redd Barna hardt ut mot Nestlé og flere andre, med beskyldninger om å påvirke småbarnsmødre til å bytte ut amming med morsmelkerstatning. Nestlé snakker likevel varmt om samfunnsansvar, og har slagordet «Good food, Good life».

Virksomhet i Norge

Da Nestlé i slutten av 1890-årene kjøpte sin første fabrikk utenfor Sveits gikk de for Norge, nærmere bestemt Kapp Melkefabrikk på Toten. Den hadde blitt etablert noen år i forveien, etter at mykologen (soppforskeren) Olav Johan Sopp ble den første i verden som klarte å lage usukret kondensert melk. Denne kom snart på markedet under det nasjonalromantiske merkenavnet Viking Melk.

HaPå

I 1905 tok Nestlé også over Hamar Melkefabrikk. Under andre verdenskrig var det mange norske familier som karamelliserte sukret kondensert melk. Dette ble grunnlaget for Hamar-pålegg, som fabrikken lanserte i 1949. Søtpålegget er siden kalt HaPå.

I 2008 la Nestlé ned sine produksjonsanlegg i Norge, og stoppet dermed produksjonen av HaPå – noe som førte til store protester for å få pålegget tilbake. Det skjedde året etter, da Kavli relanserte HaPå.

Nestlé har også hatt andre produksjonsanlegg i Norge, eksempelvis i Levanger. Her overtok de en fabrikk i midten av 1920-årene, hvorpå fabrikken på Kapp ble nedlagt. I 2001 ble fabrikken i Levanger overdratt til det norske selskapet NorMilk, som lager tørrmelk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg