Bevilling brukes om tillatelser av forskjellig art som meddeles av offentlige myndigheter. Eksempler er statsborgerrettsbevilling, advokatbevilling, hotellbevilling, skjenkebevilling, separasjons- og skilsmissebevilling.

Faktaboks

Også kjent som

løyve

De er dels kurante når visse foreskrevne vilkår er oppfylt, dels blir de gitt etter en skjønnsmessig vurdering av omstendighetene i det enkelte tilfelle. For eksempel er skjenkebevillinger for alkohol vanligvis basert på visse skjønnsmessige vurderinger, der også alkoholpolitiske hensyn kan tillegges vekt når bevillingsvedtaket blir fattet.

Bevilling meddeles som regel mot et bestemt gebyr, og noen ganger gratis. De gis dels av sentraladministrasjonen eller administrative tjenestemenn, i en rekke tilfeller også av kommunale myndigheter, for eksempel bevilling til salg og skjenking av alkoholholdig drikke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg