Vevey

Artikkelstart

Vevey er en by i Sveits, i kantonen Vaud, ved Lac Léman (Genfersjøen), 19 kilometer sørøst for Lausanne. Byen har 19 824 innbyggere (2020), 85 900 innbyggere i agglomerasjonen Vevey-Montreux (2019). Befolkningen er fransktalende og et flertall er protestanter.

Faktaboks

Uttale
vəvˈɛ

Vevey har en mangesidig industri, viktigst er metallvare-, nærings- og nytelsesmiddel-, kjemisk og grafisk industri, og særlig merkes sjokoladeproduksjon. Vevey er hovedsete for Nestlé-konsernet, og byen har adskillig vinhandel basert på vindyrkingen i omegnen. Byen er ellers et viktig turist- og kursted.

Kultur og historie

Veveys viktigste kirke er St.-Martin, påbegynt i 1174 og utvidet på 1300- og 1400-tallet. Byen har flere årlige kunst- og kulturfestivaler, særlig innen musikken. Byen har flere museer, blant annet Alimentarium som viser næringsmidlenes historie (drevet av Nestlé S.A.), og kameramuseum for Sveits. Det finnes også museum for kunst fra 1800-tallet og fremover.

Jean-Jacques Rousseau la handlingen i La Nouvelle Héloïse til området rundt Vevey. I Vevey tilbrakte Charlie Chaplin sine siste leveår, og ved strandpromenaden står Chaplin-statue.

Vevey er romertidens Vibiscum og fikk sitt navn på grunn av beliggenheten ved veikrysset (latin bivium) der veiene fra Lausonium (nåværende Lausanne) og Minnodunum (nåværende Moudon) møttes. Byen fikk bystatus omkring 1200, og på 1600- og 1700-tallet hadde den stor innflytting av franske hugenotter, først og fremst etter opphevingen av det nantiske edikt i 1685.

Byen fikk økende turisttrafikk på 1800-tallet og ble et yndet reisemål for kunstnere og forfattere, blant andre Fjodor Dostojevskij og Victor Hugo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg