Elsa Laula Renberg (1877-1931). Foto: Ukjent. Helgeland Museum – Universitetsmuseet. Offentlig eiendom.

. fri

Elsa Laula Renberg, samisk (norsk-svensk) organisasjonspioner.

Laula Renberg vokste opp med foreldre som drev reindrift i grensetraktene mellom Norge og Sverige. Hun var en av få samekvinner i sin generasjon som fikk utdannelse. Laula Renberg gikk på den adventistdrevne skolen Nyhyttan ved Örebro og jordmorskolen i Stockholm. Senere i livet bodde hun i Vefsn, Nordland, og var tilknyttet reinbeitedistriktene Toven og Brurskanken. Laula Renberg reiste mye rundt i de samiske områdene i Norge og Sverige, og holdt foredrag om samiske spørsmål.

I 1904 ble verdens første sameforening, Lapparnas Centralförening, stiftet i Stockholm med Laula Renberg som leder. På samme tid utga hun pamfletten Inför lif eller död som tok for seg samisk rett til land, vann og skolegang. I 1905 fikk hun audiens hos kongen for å tale samenes sak. Etter å ha flyttet over til norsk side av grensen var Laula Renberg med på stiftelsen av en sameforening på Helgeland i 1907 (Brurskankens lapforening) og stiftet i 1910 Brurskankens samiske kvindeforening.

Laula Renberg og Brurskankens samiske kvindeforening var initiativtaker til det store og riksgrenseoverskridende samepolitiske møtet som ble avholdt i Trondheim i 1917. Møtets åpningsdato, 6. februar, feires nå som Samefolkets dag av samer i Norge, Sverige, Finland og Russland. Laula Renberg døde av tuberkulose på Brønnøy sykehjem i 1931, bare 53 år gammel.

  • Johansen, Siri Broch: Elsa Laula Renberg. Historien om samefolkets store Minerva. Čálliid Lagadus: 2015

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. august 2013 skrev Roar Michalsen

Hennes mann Thomas Renberg omkom i bussulykken i Dunderlandsdalen i 1948, da 16 sør-samer omkom da bussen havnet i den strie Ranelva.

19. oktober 2016 skrev Lars Mæhlum

I mine kilder står Vilhelmina som fødested. Wikipedia har det samme, ser jeg.

19. desember 2016 svarte Mikkel Berg-Nordlie

Hei. Saken er, jfr. Siri Broch Johansens nylige bok om saken, at noen eldre dokumenter setter Vilhelmina som fødested og andre har Hattfjelldal. Skal rette faktaboksen så det ikke framstår som skråsikkert at det var Hattfjelldal.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.