Landbruks- og matdepartementet (LMD) har hovedansvaret for mat- og landbrukspolitikken. Dette omfatter arealforvaltning, jord- og skogbruk, husdyrhold, reindrift og utvikling av nye næringer med utgangspunkt i landbruket.

Jon Georg Dale fra Fremskrittspartiet er landbruks- og matminister siden 16. desember 2015.

Departementet har fem avdelinger: Administrasjons- og økonomiavdelingen, Avdeling for forskning, innovasjon og regionalpolitikk, Landbrukspolitisk avdeling, Avdeling for skog- og ressurspolitikk og Avdeling for matpolitikk. Det eksisterer i tillegg en kommunikasjonsenhet.

Under departementet hører blant annet Bioforsk, Mattilsynet, Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF), Norsk institutt for skog og landskap, ReindriftsforvaltningenStatens landbruksforvaltning (SLF) og Veterinærinstituttet (VI).

Norges første landbruksdepartement ble opprettet ved kongelig resolusjon 17. februar 1900. Før den tid var ansvaret for landbrukssaker fordelt på ulike departementer og direktorater, blant annet det daværende Indredepartementet. Landbruks- og matdepartementet het opprinnelig Landbruksdepartementet og fikk sitt nåværende navn i 2004.

Oversikt over statsråder i Landbruks- og matdepartementet finnes i tabellen Norge - Statsråder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.