Faktaboks

Frisinnede Venstre

Det Frisindede Venstre

Frisinna Venstre

Frisinnede Folkeparti

Frem til valg : For: økonomisk gjenreisning, borgerlig samling, frihet og arbeidsomhet. Mot: oprørshidsere, forbudshumbug, klassepolitik : Stem med: det Frisindede Venstre, det samlende parti for land og by - for alle samfundsklasser - 1924

Frisinnede Venstre var et norsk politisk parti, stiftet i 1909 av den mest konservative delen av partiet Venstre. Fra 1932 het partiet Det frisinnede folkeparti og gikk deretter sterkt tilbake. Partiet ble ikke reorganisert etter 1945.

Partidannelsen

Partidannelsen var et resultat av den strid som hadde pågått i Venstre siden 1905 og som førte til «konsolideringen» i 1908. Bakgrunnen for partidannelsen var de moderate «liberales» misnøye med det konsoliderte venstres mangel på frisinn, dets radikale kurs, særlig i konsesjonspolitikken, og dessuten dets samarbeid med Arbeiderdemokratene.

Samarbeid med Høyre

Ved stortingsvalget i 1909 samarbeidet Frisinnede Venstre med Høyre og fikk valgt 23 representanter, der partilederen Wollert Konow (SB) ble sjef for den nye regjeringen etter valget. Samarbeidet med Høyre fortsatte, blant annet med felleslister ved valgene, men med vekslende representasjon for partiet på Stortinget. Partiet deltok i forskjellige regjeringsdannelser sammen med Høyre, og fikk på ny statsministerstillingen i 1923 med Abraham Berge.

Fra midten av 1920-årene hadde partiet en mer uavhengig profil. I 1930-årene gikk partiet sterkt tilbake og mistet sin representasjon i Stortinget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg