Frisinnede Venstre var et norsk politisk parti, stiftet i 1909. Fra 1932 het partiet Det frisinnede folkeparti og gikk deretter sterkt tilbake. Partiet ble ikke reorganisert etter 1945.

Partidannelsen var et resultat av den strid som hadde pågått i Venstre siden 1905 og som førte til «konsolideringen» i 1908. Bakgrunnen for partidannelsen var de moderate «liberales» misnøye med det konsoliderte Venstres mangel på frisinn, dets radikale kurs, særlig i konsesjonspolitikken, og dessuten dets samarbeid med Arbeiderdemokratene.

Ved stortingsvalget i 1909 samarbeidet partiet med Høyre og fikk valgt 23 representanter, der partilederen Wollert Konow (SB) ble sjef for den nye regjeringen etter valget. Samarbeidet med Høyre fortsatte, blant annet med felleslister ved valgene, men med vekslende representasjon for partiet på Stortinget. Partiet deltok i forskjellige regjeringsdannelser sammen med Høyre, og fikk på ny statsministerstillingen i 1923 med Abraham Berge.

Fra midten av 1920-årene hadde partiet en mer uavhengig profil. I 1930-årene gikk partiet sterkt tilbake og mistet sin representasjon i Stortinget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.