Östersund
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Östersund er en by og kommune i Jämtland i Sverige.

Byen

Näs
Bygda Näs ved innsjøen Näkten.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Östersund ligger på nordøstsiden av Storsjön, rett overfor Frösön, 53 000 innbyggere (2020). Byen er et handels- og servicesenter, og administrasjonssenter for Jämtlands län. Industrien omfatter blant annet tre- og trevareindustri, produksjon av motorsager, næringsmidler, telekommunikasjonsutstyr og instrumenter. Flere museer, blant annet länsmuseet Jamtli, som fra 2018 huser en filial av Nationalmuseum i nybygd museumsbygning. Det sørsamiske kultursenteret Gaaltije ligger i Östersund. Byen har Sveriges riksanlegg for skiskyting.

Historie

Östersund ble grunnlagt i 1786, og har vært residensstad for landshøvdingen fra 1810. Jämtmarkedet (Jamtamót) ble i 1798 flyttet fra Frösön til Östersund. Markedet opphørte i 1914, men er i nyere tid gjeninnført som varemessen Expo Norr.

Kommunen

Östersund kommune har et areal på 2220 kvadratkilometer og 64 600 innbyggere (2022). Landskapet er kupert med skog- og engkledde koller og sjørike daler. Næringslivet domineres av tjenestenæringer og tilvirkningsindustri.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg