Sápmi

Samiske språkområder i Sápmi. Det tidligere kemisamiske språkområdet i søndre Lappland (Finland) er ikke markert på dette kartet.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Sápmi er den tradisjonelle betegnelsen på samenes historiske bosetningsområde. På norsk heter området Sameland, på nordsamisk Sápmi, på lulesamisk Sámeednam eller Sábme og på sørsamisk Saepmie.

Faktaboks

Også kjent som

Sameland

Sápmi har ingen formelle grenser, men det er vanlig å ta med Nord-Norge, Trøndelag og noen områder direkte sør for Trøndelag (især Trollheimen og Femundsmarka-traktene). Utenfor Norge regnes Kolahalvøya i Russland, Lappland i Finland og Norrland i Sverige som innenfor Sápmi. Innenfor disse områdene er samene en minoritet.

Navnet kommer av samefolkets egen benevnelse på seg selv, sámit eller sápmelaččat (nordsamisk). I Norge ble folket tidligere kalt lapper eller finner, likeledes lappar i Sverige og lappalaiset i Finland.

I Norge, Sverige og Finland finnes det egne sameting (se Sametinget). Samiske organisasjoner fra alle disse tre landene samt Russland deltar i Samerådet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg