Faktaboks

Sju søstre

De syv søstre

Sju søstre er en fjellrekke som fyller den sørøstre delen av øya Alsta, sør og øst for Sandnessjøen i Alstahaug kommune i Nordland. Fjellrekken er bygd opp av harde granitter fra den kaledonske fjellkjedefoldingen (kaledonske orogenese). Som navnet antyder, består den av syv ulike topper som gir fjellrekken et meget karakteristisk preg. Fra vest går det merkede stier til alle de sju toppene. Det er også merket sti mellom toppene slik at alle kan tas i sammenheng.

Navnet er gitt av et folkesagn som forteller om hvordan sju søstre fant sin skjebne og ble til fjell da de sammen med Lekamøya var på flukt fra Hestmannen (se Storselsøya) og ble overrasket av soloppgangen.

De syv toppene

Botnkrona er den nordligste og høyeste av toppene i Sju søstre; den er også høyeste fjell både på øya Alsta og i Alstahaug kommune. På vestsiden av Botnkrona ligger Grytfotvatnet og ved foten av fjellet Fjelsåsdammen, henholdsvis 701–697 og 211 meter over havet, og stien til toppen går forbi de to vannene. Sør for Botnkrona ligger Grytfoten som er 1018 moh. og med det er den tredje høyeste toppen blant de Sju søstre. Neste topp mot sør er Skjerdingen som med 1037 moh. er den nest høyeste i fjellrekken.

Deretter følger de fire sørligste og også de laveste blant de sju toppene. Disse er regnet fra nord: Tvillingan (henholdsvis 948 og 980 moh.), Kvasstinden (1013 moh.) og Stortinden (også kalt Breitinden; 910 moh.).

Turisme

Hvert år besøker over 5000 mennesker en eller flere av toppene i Sju søstre. Utsynet fra toppene er fantastisk, både innover mot fjellstrøkene på Helgeland, men særlig mot øyriket utenfor som strekker seg milevis utover med utallige øyer, holmer og skjær. Sju søstre kan sees fra store deler av Helgelandskysten, og er et meget kjent landemerke som ofte er brukt i markedsføringen av området.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg