Siri Broch Johansen

Faktaboks

Siri Broch Johansen
født:
9. mars 1967, Deatnu/Tana

Siri Broch Johansen er en samisk-norsk forfatter, dramatiker og sanger fra Tana. Hun er utdannet allmennlærer. Hun har også utdanning innenfor sang og kreativ skriving. I perioden 2015–17 studerte Broch Johansen master i teater med fordypning i scenetekst ved Kunsthøgskolen i Oslo, og ble uteksaminert i 2017.

Johansen skriver på norsk og nordsamisk. Hun debuterte i 1992 med diktsamlinga Opp av brønnen, men hennes mest aktive periode som skjønnlitterær forfatter tok til i 2010 med Sárá beaivegirji / Saras dagbok (2010), som gav henne Samerådets litteraturpris for beste barne- og ungdomsbok. Boka er oversatt til lule- og sørsamisk og er utgitt som lydbok. I 2014 gav hun ut ungdomsboka Jeg er en skiløper. Den er oversatt til samisk av Sauli Guttorm med tittelen Mun lean čuoigi (2014). Boka fikk Samerådets litteraturpris for 2016. Boka handler om en ung tenåringsgutt og hans liv, om vennskap, interesser, om ambisjoner og om kjærlighet. Det er ikke alltid lett å velge hva man skal prioritere, som ung er det mye man vil gjøre. Forfatteren ønsker også med denne teksten å tematisere døden og at ikke alle lever til de blir voksne.

Broch Johansen debuterte som dramatiker med barneoppsetninga Eatnanspáppastallan i 2009. Den kom ut som bok i 2013. Siden har hun skrevet flere verk for scene, blant annet musikkteaterforestillingen ČSV-republihkka (2013) og Gurut guvlui Heahtás («Til venstre i Hetta»), som ble satt opp på Beaivváš samiske nasjonalteater i 2014. Hun har også gjort seg bemerket ved oversettelser og framføringer av Leonard Cohens sanger på samisk.

Broch Johansen er en av medredaktørene i bokserien Sámi skuvlahistorjá/Sámij skåvllåhiståvvrå/Saemien skuvla-vaajese/Samisk skolehistorie. Det er fem bind i serien. Hovedredaktør er Svein Lund.

I 2015 kom biografien Elsa Laula Renberg. Historien om samefolkets store Minerva. Dette er den første biografien som er skrevet om denne spesielle kvinnen. Boka ble utgitt på nordsamisk i 2017 Elsa Laula Renberg. Sápmelaččaid ovdamanni. Den nordsamiske oversettelsen ble lansert under Tråante 2017, feiringen av 100-årsjubileet for det første samiske landsmøtet i Trondhjem i 1917. Elsa Laula Renberg var den fremste initiativtakeren til gjennomføringen av møtet. Hun var sørsame fra svensk side og en viktig samepolitiker på begynnelsen av 1900-tallet. Som kvinne og same møtte hun mye motbør som samepolitiker og offentlig person, men det hindret henne ikke i å kjempe for samiske rettigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg