Anders Larsen, samisk forfatter, avisredaktør og lærer. Larsen var en pioner i samisk kulturliv. I 1904 grunnla han den samiske avisa Sagai Muittalægje, som han var redaktør for i flere år. I 1912 utga han romanen Dagen gryr (originaltittel: Beaiveálgu), som regnes som den første samiskspråklige romanen.

Etter å ha jobbet i to år som folkeskolelærer i Kokelv i Kvalsund kom Larsen i 1897 inn på Tromsø seminarium (senere Tromsø lærerhøgskole) hvor han utdannet seg til lærer.

Etter endt utdanning jobbet han som lærer på forskjellige steder i Alta og Kvalsund kommuner fram til 1918, da han og familien flyttet til Sør-Troms for å komme nærmere hjemstedet til hans kone, ei samisk kvinne fra Melvik utenfor Harstad. Han virket som lærer i datidens Sandtorg kommune fram til han gikk av med pensjon i 1940, først to år på Sandstrand skole (nå i Skånland kommune) og de siste tjue årene på Sørvikmark skole (nå i Harstad kommune).

Anders Larsen var levende opptatt av samisk kultur og språk, og var en pioner på flere felt. I 1904 grunnla han den samiske avisa Sagai Muittalægje, som han drev som redaktør fram til 1911. Avisa ble et viktig talerør for samenes sak og var en sentral bidragsyter til at Isak Saba fra Nesseby i 1906 ble første same som ble valgt inn på Stortinget. 

I 1912 publiserte han Dagen gryr (originaltittel: Beaiveálgu, norsk oversettelse i 2013), en bildungsroman som følger sjøsamen Ábo Eiras oppvekst og liv under den hardeste fornorskningstida i Norge. Beaiveálgu regnes som den første roman skrevet på samisk.

Like før hans død i 1949 sendte Larsen et manuskript med beskrivelser av sjøsamenes kultur og forhold til språkmannen Just K. Qvigstad, som hadde vært Larsens lærer på seminariet i Tromsø. Manuskriptet var på norsk og ble utgitt posthumt av Qvigstad i 1950 med tittelen Om sjøsamene. I 1979 kom boka i samisk oversettelse med tittelen Mearrasámiid birra

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.