Arkhangelsk

Arkhangelsk er en by nordvest i Russland. Byen er administrasjonssenter i Arkhangelsk fylke, ved elven Nord-Dvinas utløp i Kvitsjøen. Byen her en viktig sjø- og elvehavn med stor trelastutførsel og jernbane til Moskva.

Faktaboks

Uttale
arkhˈangelsk.

Viktige næringer i byen er blant andre sagbruks- og treforedlingsindustri, skipsbygging, fiske og fiskeforedling.

I byen finner man Erkeengel Mikael-katedralen fra 1685–1699. Sovjetiske styresmakter ødela katedralen, men i 2005 startet gjenreisningen med velsignelse av daværende patriark i Moskva Aleksij 2. I 2018 var den i avslutningsfasen av oppbyggingen.

Byen har ett universitet; Det nordlige arktiske føderale universitet i Arkhangelsk (NarFU). Universitetet ble grunnlagt i 2010 på tidligere Arkhangelsk State Technical University. Pomor State University, Peter the Great Forestry Engineering College i Arkhangelsk og Severodvinsk Technical College sluttet seg også til det nye universitetet.

Historikk

Byen ble grunnlagt 1583 og var Russlands eneste havn inntil St. Petersburg ble anlagt. Arkhangelsk gikk da tilbake, men fikk ny betydning etter opprettelsen av jernbaneforbindelse sørover 1897, likeså i mellomkrigstiden på grunn av Arktis-skipsfarten. Folketallet økte fra 45 000 i 1920 til 194 000 i 1933. Under begge verdenskriger var byen en viktig tilførselshavn for forsyninger fra vestmaktene.

Byen ble besatt av britiske tropper aug. 1918 og var sete for en anti-bolsjevikisk regjering under N. Tsjajkovskij og nordhæren under general Miller. Etter at forsøket på å trenge sørover mot Vologda mislyktes, ble de allierte tropper trukket tilbake september 1919 og Arkhangelsk erobret av bolsjevikene februar 1920.

Arkhangelsk-området var utgangspunkt for Pomorhandelen med Nord-Norge.

Blant viktige næringer i byen finner man skogutvinning og bearbeiding av fisk.I dag (2018) er Arkghangelsk vennskapsby med Vardø i Finnmark.

Byens universitet Det nordlige arktiske føderale universitet i Arkhangelsk (NarFU) har siden starten av 1990-tallet samarbeidet med Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet. I 2016 signerte universitetene avtale om videre samarbeid fram til 2021. Universitetene har siden 2010 særlig samarbeidet om forskning på helse i Arktis.

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg