Faktaboks

Kazan
Uttale
kazˈanj
Kazan
Tatarstans staselige landbruksdepartement i hovedstaden Kazan.
Kazan
Av .
Kazan

Kazans Kreml sett fra Volga. Den store moskeen til høyre, Kul Sharif-moskeen, ble fullført i 2000, og er oppført på stedet der en eldre moské ble ødelagt da Ivan den grusomme inntok byen i 1552. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kazan er en by i Russland, hovedstad i republikken Tatarstan, ved Kazankas utløp i Volga. Byen har 1 217 000 innbyggere (2016).

Kazan er en viktig handels- og industriby med oljeraffineri, kjemisk industri, produksjon av maskiner, presisjonsverktøy, tekstiler, skotøy, såpe med mer. Byen er også et betydelig utdannings- og kultursenter med universitet fra 1804 og flere høyskoler, en gren av Det russiske vitenskapsakademi, tatarsk museum, teater, opera og zoologisk hage.

I byens kreml, den tidligere tatarfestningen, ligger domkirken fra 1552, regjeringsbygningen og det 77 meter høye Sjumbekatårnet. Kreml står fra 2000 på UNESCOs verdensarvliste.

Kazan ble grunnlagt på 1200-tallet og var hovedstad i et khanat fra 1438 til byen ble tatt av Ivan den grusomme i 1552. Byen er hovedstad i Tatarstan fra 1920.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg