Faktaboks

Sevastopol

krimtatarisk Akhtiar, Aqyar

Sebastopol

Uttale
sevastˈopol
Sevastopol
Kysten av Sevastopol.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Sevastopol er en by i Ukraina, nær sørvestspissen av Krim, med 393 300 innbyggere (2014). I byen drives skipsbygging, møller og fiskeforedling samt et havforskningsinstitutt. Sevastopol er en viktig flåtehavn og badeby.

Sevastopol var fra grunnleggelsen i 1783 en del av Russland, men ble, sammen med resten av Krim, overført til Ukraina i 1954 (se overføringen av Krim-halvøya). Etter oppløsingen av Sovjetunionen i 1991 var det diskusjoner om foredlingen av den militære Svartehavsflåten mellom Russland og Ukraina. Flåten hadde sin hovedbase i Sevastopol. Forhandlingene endte med at Russland fikk cirka 80 prosent av båtene i flåten og fortsatte baserettigheter i den nå ukrainske byen Sevastopol. Mange i Russland mente imidlertid at verken Krim eller Sevastopol burde tilhøre Ukraina, og siden den russiske annekteringen av Krim-halvøya i 2014 har byen de facto vært en del av Russland.

Kultur og historie

Den sør-russiske regjeringen
Under den russiske borgerkrigen (1918-1920) dannet «de hvite» – bolsjevikenes motstandere – en regjering i Sevastopol på Krim. General Pjotr Wrangel sitter som nummer fem fra venstre (med hvit lue). Foto fra 1920, Sevastopol falt i november samme år.

Peter Paul-katedralen er en kopi av Theseustempelet i Athen. På halvøya 5 kilometer vest for Sevastopol ligger ruinene etter Khersonesos Herakleiotika, en gresk koloni fra 400-tallet fvt., som senere var et bysantinsk handelssentrum.

Tatarlandsbyen Akhtiar ble i 1783 russisk, og fyrst Grigorij A. Potjomkin anla her en flåtehavn kalt Sevastopol, som siden var den viktigste ved Svartehavet. Under Krimkrigen ble Sevastopol inntatt og ødelagt etter ett års beleiring. Senere var Sevastopol en ledende handelshavn frem til 1890.

Under første verdenskrig ble byen okkupert av tyskerne i mai 1918. Sevastopol var den «hvite» general Pjotr Wrangels siste støttepunkt under den russiske borgerkrigen, men ble tapt til bolsjevikene 14. november 1920. Under andre verdenskrig var Sevastopol i en periode på tyske hender.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg