Sevastopol

Kysten av Sevastopol.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Sevastopol er en by i Ukraina, nær sørvestspissen av Krim, med 393 300 innbyggere (2014). I byen drives skipsbygging, møller og fiskeforedling samt et havforskningsinstitutt. Sevastopol er en viktig flåtehavn og badeby.

Faktaboks

Uttale
sevastˈopol

Sevastopol var fra grunnleggelsen i 1783 en del av Russland, men ble, sammen med resten av Krim, overført til Ukraina i 1954, se overføringen av Krim-halvøya. Siden Ukrainakrisen i 2014 er byen imidlertid de facto en del av Russland.

Kultur og historie

Under den russiske borgerkrigen (1918-1920) dannet «de hvite» – bolsjevikenes motstandere – en regjering i Sevastopol på Krim. General Pjotr Wrangel sitter som nummer fem fra venstre (med hvit lue). Foto fra 1920, Sevastopol falt i november samme år.

Peter Paul-katedralen er en kopi av Theseustempelet i Athen. På halvøya 5 kilometer vest for Sevastopol ligger ruinene etter Khersonesos Herakleiotika, en gresk koloni fra 400-tallet fvt., som senere var et bysantinsk handelssentrum.

Tatarlandsbyen Akhtiar ble i 1783 russisk, og fyrst Grigorij A. Potjomkin anla her en flåtehavn kalt Sevastopol, som siden var den viktigste ved Svartehavet. Under Krimkrigen ble Sevastopol inntatt og ødelagt etter ett års beleiring. Senere var Sevastopol en ledende handelshavn frem til 1890.

Under første verdenskrig ble byen okkupert av tyskerne i mai 1918. Sevastopol var general Pjotr Wrangels siste støttepunkt under den russiske borgerkrigen, men ble tapt til bolsjevikene 14. november 1920. Under andre verdenskrig var Sevastopol i en periode på tyske hender.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg