Anne-Cath. Vestly var en folkekjær barnebokforfatter, programleder og skuespiller.
Hennes første radiofortelling het Ole Aleksander Filibom-bom-bom og ble sendt i programserien Barnetimen for de minste i 1952. Året etter kom fortellingen i bokform. Slik fortsatte hele hennes forfatterskap: radioserie først, så bok. Det var lange serier, historiene om Ole Aleksander ble til fem bøker. Fortellingene om Mormor og de åtte ungene startet i 1957 og ble til sju bøker. Blant de øvrige seriene finner vi blant annet Lillebror og Knerten som startet i 1962, og Guro i 1975. Vestly ble rikskjendis gjennom fjernsynsserien Kanutten og Romeo Clive. Der spilte hun den utenomjordiske figuren Kanutten, mens Alf Prøysen spilte gatemusikanten Romeo Clive.
Vestly skrev om sin samtids skiftende samlivsformer og boforhold. Hennes barneromaner kan karakteriseres som realistiske. Hennes realisme inneholder imidlertid drømmer, lengsler og visjoner og alternative valgmuligheter. Vestlys positive tilnærminger til de problemene som møter hennes romankarakterer, er protesthandlinger og tilbyr endring av samfunnsstrukturer og fastlåste holdninger.
Den vennlige og handlekraftige mormor-karakteren som Vestly introduserte i 1957 i serien om Mormor og de åtte ungene, ble stadig viktigere mot slutten av forfatterskapet. I tillegg spilte Vestly selv mormor både på scenen, i fjernsynsserier og på film. Hun gikk mer og mer i ett med sin romankarakter og fikk tilnavnet «hele Norges mormor».
I 2020 åpnet Deichman Bjørvika, det nye hovedbiblioteket i Oslo. Plassen foran biblioteket har fått navnet Anne-Cath. Vestlys plass.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.