jurist

Artikkelstart

Jurist er en som har bestått juridisk eksamen ved et universitet. Tidligere ble eksamenen kalt juridisk embetseksamen og gav rett til tittelen candidatus eller candidata juris, forkortet cand.jur., men for dem som har tatt eksamen fra 2004 (med overgangsordning til 2007) er tittelen master i rettsvitenskap. Jurist er siden 2022 en lovbeskyttet tittel i henhold til advokatloven av 12. mai 2022 nr. 28 § 2 bokstav c.

Faktaboks

Uttale
jurˈist
Etymologi
Av latin jus, ‘rett, rettsvitenskap’

Man kan ta mastergraden i rettsvitenskap ved universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø. Studiet er lagt opp med noe avvikende fagfordeling og vektlegging ved de tre universitetene. Alle må skrive en masteravhandling. Normert studietid er fem år inkludert examen philosophicum og examen facultatum.

For å kunne bli advokat må man være master i rettsvitenskap eller cand. jur. Det er også nødvendig å være jurist for å bli fagdommer i en domstol, mens meddommere som regel ikke er jurister. Advokatene utgjør omtrent tredve prosent av juristene. Mange jurister arbeider i store etater som Skatteetaten og NAV. I fylker og mange kommuner jobber det også jurister. Det er dessuten mange av dem i departementene og andre deler av statlig sektor, og i større private foretak.

Norges Juristforbund er en fagforening og faglig forening for jurister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg