Jurist er en som har bestått juridisk eksamen ved et universitet. Tidligere ble eksamenen kalt juridisk embetseksamen og gav rett til tittelen candidatus eller candidata juris, forkortet cand.jur., men for dem som har tatt eksamen fra 2004 (med overgangsordning til 2007) er tittelen master i rettsvitenskap. Når advokatloven av 12. mai 2022 trer i kraft, blir jurist en lovbeskyttet tittel.

Faktaboks

Uttale
jurˈist
Etymologi
Av latin jus, ‘rett, rettsvitenskap’

Det har vært utdanning av jurister i Norge siden 1811, da Universitetet i Oslo startet opp. Før den tid måtte nordmenn som ville bli jurister til Københavns Universitet, som har utdannet jurister siden 1736. Man kan ta mastergraden i rettsvitenskap ved universitetene i Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø og Agder og ved Handelshøyskolen BI. Studiet er lagt opp med noe avvikende fagfordeling og vektlegging ved de seks utdanningsstedene. Alle må skrive en masteravhandling. Normert studietid er fem år inkludert examen philosophicum og examen facultatum.

For å kunne bli advokat må man være master i rettsvitenskap eller cand. jur. Det er også nødvendig å være jurist for å bli fagdommer i en domstol, mens meddommere som regel ikke er jurister. Advokatene utgjør omtrent tredve prosent av juristene. Mange jurister arbeider i store etater som Skatteetaten og NAV. I fylker og mange kommuner jobber det også jurister. Det er dessuten mange av dem i departementene og andre deler av statlig sektor, og i større private foretak.

Norges Juristforbund er en fagforening og faglig forening for jurister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Haakon Hennum

Hei! Angående passusen "Jurist er siden 2022 en lovbeskyttet tittel i henhold til advokatloven av 2022": Advokatloven har ikke trådt i kraft ennå,

svarte Jon Gisle

Oi, det var det godt at du så! Som du ser har jeg nå endret formuleringen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg