jurist

Jurist, den som har bestått juridisk eksamen. Tidligere gav dette rett til tittelen candidatus eller candidata juris, forkortet cand.jur., men fra 2004 (med overgangsordning til 2007) er tittelen master i rettsvitenskap.

Faktaboks

uttale:
jurˈist
etymologi:
Av latin jus, ‘rett, rettsvitenskap’

Man kan ta mastergraden i rettsvitenskap ved universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø. Studiet er lagt opp med noe avvikende fagfordeling og vektlegging ved de tre universiteter. Alle kandidater må skrive en masteravhandling. Normert studietid er fem år inkludert examen philosophicum og examen facultatum. Ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo har det de senere årene (til 2016) blitt tatt opp vel 1000 nye studenter årlig. Tallet er omtrent det samme ved Universitetet i Bergen, mens Universitetet i Tromsø tar opp 200–300 nye studenter hvert år.

For å kunne bli advokat må man være master i rettsvitenskap eller cand. jur. Det er også nødvendig å være jurist for å bli fagdommer i en domstol, mens meddommere som regel ikke er jurister. Advokatene utgjør omtrent 30 prosent av juristene. Mange jurister arbeider i store etater som Skatteetaten og NAV. I fylker og mange kommuner jobber det også jurister. Det er dessuten mange av dem i departementene og andre deler av statlig sektor, og i større private foretak.

Norges Juristforbund er en fagforening og faglig forening for jurister.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg