De første hørespillene i Norge ble sendt i 1925, i NRK-programmet Barnetimen, som sendte sketsjer og dramatiseringer av eventyr, og som gjennom hele radioens historie i Norge har vært en viktig formidler av hørespill. Den første norske hørespillsendingen for voksne var en direkteoverføring av Ibsens Peer Gynt i september 1926, og det første norske hørespillet som var skrevet spesielt som hørespill, Hvem har telefonert?, ble sendt i 1927. Forfatteren var Kringkastingsselskapets disponent Per M. Jespersen.
I starten var norske hørespill for det meste små humoresker. Blant norske forfattere i mellomkrigstiden var det liten interesse for å skrive hørespill, og Radioteatret, som ble opprettet i 1927, sendte for det meste klassisk scenedramatikk tilrettelagt for radio.
I årene etter andre verdenskrig opplevde hørespillet stor popularitet i Norge, særlig med 1950-årenes underholdningsserier som Paul Temple, Godaften, mitt navn er Cox og Dickie Dick Dickens. Mange av de mest populære hørespillene var kriminalserier, både i form av dramatiseringer av romaner og nyskrevet krim for radio. Men også nyskrevet seriøs radiodramatikk av etablerte forfattere fikk et oppsving i etterkrigsårene. Johan Borgen, Tarjei Vesaas, Torborg Nedreaas, Inger Hagerup og Ebba Haslund var blant forfatterne som i denne tiden skrev hørespill. Senere har forfattere som Finn Havrevold, Odd Selmer, Bjørg Vik, Finn Carling, Edith Ranum, Helge Hagerup, Cecilie Løveid, Finn Iunker, Liv Heløe og Bahareh Badavi bidratt til utviklingen av radiodramatikken i Norge. Tore Vagn Lid har skapt flere hørespill for scenefremføring, og i 2018 vant hørespillet Solveig 2. sang av Malmfrid Hosveen Hallum den norske Ibsenprisen. Dette var blitt fremført både på scene, i samspill med fotografi, og som radio.
Under koronakrisen våren 2020, da teatrene ble stengt av smittevernhensyn, delte flere norske teatre hørespillversjoner av egne oppsetninger på nett. Sommeren og høsten 2020 ble det også arrangert flere vandreteateroppsetninger i form av hørespill, der publikum fikk utdelt individuelle spillere og en gårute. Ett av disse var Gå av Toril Goksøyr og Camilla Martens, som tidligere hadde eksperimentert med kombinasjonen av spilt teater og hørespill gjennom øreklokker i scenerom.
Kommentarer (1)
skrev Sverre Olav Lundal
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.