Faktaboks

Thorbjørn Egner

Thorbjørn Magnus Egner

Født
12. desember 1912, Oslo
Død
24. desember 1990, Oslo
Virke
Tegner og forfatter
Familie

Foreldre: Kjøpmann Magnus Egner (1872–1952) og Anna Hansen (1874–1957).

Gift 1937 med Annie Eliasen (24.7.1912–14.10.2000), datter av innkjøpssjef Harald Eliasen (1884–1950) og Olga Josefine Olsen (1884–1919).

Thorbjørn Egner

Thorbjørn Egner med dukkene Karius og Baktus. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Thorbjørn Egner
Av /NTB Scanpix ※.
Illustrasjon fra første utgave av «Karius og Baktus», 1949
Kardemomme by
En modell av Kardemomme by åpnet i Kristiansand Dyrepark i 1991.
Kardemomme by
Av /NTB scanpix.

Thorbjørn Egner

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Egners viktigste bøker settes stadig opp på norske og utenlandske teater. Her Thorbjørn Harr som Klatremus i Dyrene i Hakkebakkeskogen Nationaltheatret i 2003/2004

/Nationaltheatret.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Thorbjørn Egner var en norsk barnebokforfatter, tegner og lesebokutgiver. Hans viser, bøker og skuespill for små barn har blitt en selvfølgelig del av norsk kulturarv.

Mest kjent er Karius og Baktus, Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen og Folk og røvere i Kardemomme by. Thorbjørn Egners lesebøker (16 bind) hadde lenge en dominerende plass i grunnskolen.

Et hovedanliggende i nesten alt Egner skapte, var å oppmuntre barna til kreativ, kunstnerisk utfoldelse, både fordi det er morsomt i seg selv, og fordi det fremmer all slags læring, nyttig for dem selv og for samfunnet.

Budskapet i bøkene har ett tyngdepunkt i kombinasjonen av festlig underholdning og innlæring av normer for klok atferd. Det kan gjelde både sunt tannstell (Karius og Baktus) og nødvendigheten av samarbeid innenfor det sosiale fellesskapet (Folk og røvere i Kardemomme by). Det andre tyngdepunktet i bøkene er kunstnerbohemens rett til livsutfoldelse. Dette synes i Hakkebakkeskogen, og enda tydeligere i Egners siste bok Musikantene kommer til byen.

Biografi

Thorbjørn Egner vokste opp i bydelen Kampen i Oslo og var sønn av en kjøpmann. Som gutt tilbrakte han også mange sommerferier hos nære slektninger i et gårdsmiljø på Romerike.

I 1937 giftet han seg med Annie Eliasen. De fikk fire barn. De bodde først på Marienlyst i Oslo. Fra 1952 bodde familien i den nybygde kunstnerkolonien på Ekely, Edvard Munchs gamle eiendom.

Egner gjorde flere reiser både i Norge og i utlandet. I 1949 tilbrakte han to måneder i Marokko, noe som satte varige spor i forfatterskapet hans.

Utdannelse

Egner tok middelskoleeksamen i 1928 og fikk to år seinere fagbrev fra Oslo Handelsskole. Han tok også kurs ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Der ble han undervist av både Eivind Nielsen, en nestor innenfor norsk illustrasjonskunst, og Per Krohg, som var vokst opp i Paris blant viktige fornyere av malerkunsten.

Egner fikk i unge år prøve seg med allsidige oppdrag som iscenesetter knyttet til revyteater, men han var også lenge ansatt som leveringsdyktig reklametegner i firmaet Høydahl Ohme.

Multikunstneren

Bokomslag; første utgave av «Folk og røvere i Kardemomme by» 1955
Bokomslag; første utgave av «Folk og røvere i Kardemomme by» 1955
Av .

Egners løpebane som illustratør og forfatter tok til høsten 1939, da han begynte redigeringen av en fast side for barn i Ukebladet Illustrert. I samarbeid med Sigurd Winsnes fulgte bokdebuten året etter. Barneboka 1940 var fylt av stoff med appell til barns mangesidige leke- og leselyst.

Under andre verdenskrig utga han for de små barna en rekke fortellinger, bildebøker og malebøker, blant dem Ola-Ola som alle dyra var så glad i (1942), Jumbo som dro ut i verden (1943) og tre bøker om malermester Klattiklatt. For voksne utkom Gamle hus i Vågå (1943).

Etter krigen dukket Egner snart opp i NRKs program Barnetimen. Hørespillet Karius og Baktus gikk første gang på lufta høsten 1946, og snart ble historien om tanntrollene til en bildebok. I Barnetimen framførte Egner viser for å få lytterne til å tegne, og tusener av barn sendte tegninger inn til «Malerklubben».

Fra 1952 ble også Barnetimen for de minste en viktig arena for radiokunstneren Egner. Med sin særegne, intime radiostemme framførte han gjenfortellinger av kjente engelske barnebøker, tilsatt sanger med egne tekster tonesatt av Christian Hartmann. Blant dem var A. A. Milnes to bøker om Ole Brumm (originaltittel Winnie the Pooh) og Hugh Loftings første bok om Doktor Dyregod (originaltittel Doctor Dolittle). Egners oversettelser av Ole Brumm kom i bokform i 1952 og 1953, mens Doktor Dyregod ble utgitt i 1954.

I 1953 ble sendetiden i Barnetimen for de minste utvidet til fem ukedager, og dette ble epokegjørende for både Egner, Anne-Cath. Vestly og Alf Prøysen, hans nære kolleger som radiofortellere. Historien om Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen ble sendt i radio og utkom som bok i 1953, fulgt av Folk og røvere i Kardemomme by året etter.

Teaterversjonene fulgte snart. Barnekomedien om Kardemomme by fikk premiere i 1956. Historien om Hakkebakkeskogen utformet han for oppføring på dukketeater i 1959, mens teaterversjonen først ble ferdig og uroppført i 1962. I samarbeid med Egner skapte Ivo Caprino dukkefilmen Karius og Baktus i 1955.

Plateutgivelser

Mange av Egners viser ble spilt inn på plate på 1950-tallet. Yukon Gjelseth spilte inn Den uheldige mannen i 1952, og Frank Robert spilte inn Bamsens fødselsdag i 1953. Godt kjent er også The Monn Keys versjoner av Dyrene i Afrika (1953) og Sjørøvervise/Vesle Hoa (1954).

Christian Hartmann komponerte melodier til Egners tekster om Ole Brumm, Doktor Dyregod, Karius og Baktus og Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen. Yukon Gjelseth synger på en rekke av Egners utgivelser og er spesielt fremtredende på de tre Ole Brumm-albumene.

Folk og røvere i Kardemomme by komponerte Egner melodiene sammen med Bjarne Amdahl. Kardemommeviser ble først utgitt på EP i 1955. Da hele musikalen ble utgitt på LP i 1977, mottok han Spellemannprisen for beste barneplate. I alt fikk han tre Spellemannpriser, i 1975, 1977 og 1982.

Lesebokutgiveren

Lesebøkene hans skulle bidra til å skape gjensidig forståelse og ble viktige fellesnevnere for norske barn, enten de vokste opp på landet eller i byen, ved sjøen eller oppe i dalene. Mange av tekstene i serien skrev og illustrerte Egner sjøl. En rik formidling av ulike tekstsjangere og av all slags billedkunst bidro til å skape leseglede og lærelyst. Bøkene for barneskoletrinnet var i bruk til inn i 1980-årene.

Egner utga i 1946 ungdomsboka Stormen, en roman som agiterer for å gi langt mer plass for elevenes kreative innsats i skoleundervisningen. Året etter fikk Egner i oppdrag av Cappelens forlag å være sjefredaktør for et nytt lesebokverk for folkeskolen.

Første bind for småskolen, I byen og på landet, utkom i 1950. Thorbjørn Egners lesebøker omfattet etter hvert også ungdomstrinnet, og først i 1972 utkom det siste av i alt 16 bind. En viktig medarbeider for parallellutgavene på nynorsk var Halldis Moren Vesaas.

Samfunnsbildet i lesebøkene var basert på Egners egne erfaringer. Bymiljøet i «Humlegata» var fra Kampen i hans barndom, og gården til Ola-Ola Heia ligner på det gårdsmiljøet i Sørum hvor Egner hadde hatt barndommens sommerferier.

Virkningshistorie

Fra langfilmen Dyrene i Hakkebakkeskogen (2016).
.

Egners verker vant flere priser og er oversatt til over 20 språk. Hans viktigste bøker er fremdeles i handelen, og visene framføres stadig.

Kardemomme by i Dyreparken i Kristiansand ble åpnet i 1991. 2015 ble Hakkebakkeskogen åpnet samme sted.

Egners allsidighet gjorde at han gjerne ville bidra til alle sider av teateroppsetningene: scenografi, kostyme, musikk, koreografi og design av programheftet. Kombinert med et tydelig kontrollbehov førte dette til at alle teateroppsetninger i hans levetid fikk et enhetlig og standardisert uttrykk. Etter Egners død i 1990 har det kommet større variasjon i det visuelle og musikalske uttrykket i oppsetningene.

Kontrollbehovet førte også til uenighet mellom Egner og filmregissøren Bente Erichsen da Erichsen laget filmen Folk og røvere i Kardemomme by (1988). Filmen har blitt omtalt som «filmet teater», og har aldri vært gjenutgitt som videofilm eller sendt på tv.

Det norske selskapet Qvisten animation har laget filmene Dyrene i Hakkebakkeskogen (2016) og Folk og røvere i Kardemomme by (2022).

Egners bokutgivelser

Barne- og ungdomsbøker

Bokomslag «Hesten, kua og de andre», 1941
Bokomslag «Hesten, kua og de andre», 1941
Av .
 • Barneboka 1940, sammen med Sigurd Winsnes, 1940.
 • Ola-Ola som alle dyra var så glad i, 1942.
 • Jumbo som dro ut i verden, 1943.
 • Stormen, 1946.
 • Ole Jakop på bytur, 1949.
 • Karius og Baktus, 1949.
 • Tretten viser fra barnetimen, 1951.
 • Nye viser fra barnetimen, 1952.
 • Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen, 1953.
 • Folk og røvere i Kardemomme by, 1954.
 • Musikantene kommer til byen, 1978.

Oversettelser og gjendiktinger

 • Ole Brumm og vennene hans, av A. A. Milne, originaltittel Winnie the Pooh, 1953.
 • Doktor Dyregod, av Hugh Lofting, originaltittel Doctor Dolittle, 1954.
 • Lillebror og Karlson på taket, av Astrid Lindgren, 1956.
 • Tommy og elefanten, av H. G. Wells og Thorbjørn Egner, 1958.

Bøker for voksne

 • Gamle hus i Vågå, 1943.
 • Gamle hus i Rauland, 1945.

Lesebøker

 • Småskolens lesebøker, sammen med Karen Jacobsen og Helene Kløvstad, 1950–1951.
 • Thorbjørn Egners lesebøker, inkluderte etter hvert også nye utgaver av bøkene for småskolen, nynorske utgaver sammen med Halldis Moren Vesaas, 1958–1972.
 • Bok 1: I byen og på landet.
 • Bok 2: Vinter i byen og sommer på heia.
 • Bok 3: Sør og nord i landet.
 • Bok 4: Verden er stor.
 • Bok 5: Hav og hei.
 • Bok 6: Det var en gang.
 • Bok 7: Gode naboer.
 • Bok 8: Mellom bakkar og berg.
 • Bok 9: Framover.
 • Bok 10: Hverdagens saga.
 • Bok 11: Fra bokhylla.
 • Bok 12: Tidens tale.
 • Bok 13: Verdens mestere.
 • Bok 14: Tidens tale.
 • Bok 15: Kunst og kulturarv.
 • Bok 16: Diktning og diktere.

Diskografi

 • Kardemommeviser, 1955.
 • Doktor Dyregod, 1955.
 • Karius og Baktus, 1957.
 • Egner-viser, 1957.
 • Kardemommefesten, 1957.
 • Kasper og Jesper og Jonatan, 1957.
 • Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen, 1966.
 • Karius og Baktus, 1970.
 • Ole Brumm og vennene hans, tre plater, med Yukon Gjelseth, 1974–1976.
 • Nora i Egnerland, med Nora Brockstedt, 1974.
 • Folk og røvere i Kardemomme by, 1975.
 • De seksten beste Egnerviser – Pluss Karius og Baktus, 1982.
 • Musikantene kommer til byen, 1993.
 • Gode gamle Egnerviser, 1997.
 • Thorbjørn Egners viser fra Barnetimen, 2002.
 • Tommy og Elefanten – Karius & Baktus – Ole Jakop på bytur – Da Per var ku, 2005.
 • Muntre musikanter – Karius & Baktus møter Dyrene i Afrika, 2012.
 • Vi har den ære – en hyllest til Thorbjørn Egner, 2012.

Bøker om Thorbjørn Egner

 • Thorbjørn Egner (2001): Et selvportrett. Oslo: Cappelen. (Opprinnelig skrevet i Norsk årbok for barne- og ungdomslitteratur, Oslo 1984).
 • Cristopher Hals Gylseth (2000): Thorbjørn Egner. Tigergutt kan alt! Oslo: Schibsted.
 • Anders Heger (2012): Egner. En norsk dannelseshistorie. Oslo: Cappelen Damm.
 • Harald L. Tveterås og Fredrik Matheson 1972 (red.): En bok om Thorbjørn Egner. Cappelen.
 • Tone Birkeland m.fl. (2018): Norsk barnelitteraturhistorie. Samlaget.
 • Sonja Hagemann (1974): Barnelitteratur i Norge 1914-1970.
 • Sidsel Helliesen (2012): Thorbjørn Egner, tresnitt og tegninger av gamle hus. Cappelen Damm.
 • Bjørn Egner (1992): Kardemomme by i Kristiansand dyrepark. Cappelen.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Thorbjørn Egner
Historisk befolkningsregister-ID
pc00000003480852

Kommentarer (4)

skrev Vidar Bjørkaa

Da jeg leste utdypningsartikkelen (NBL-ARTIKKEL) om Thorbjørn Egner og hvem hans foreldre var, fikk jeg lyst å gjøre et oppslag i kirkeboken for hans fødsel. Det resulterte i at jeg fant hans dåpsnavn var Torbjørn Magnus født 12. Desember 1912 og hans dåpsdag var 4. Mai 1913. Hans foreldre var Magnus Egner og Anna Natalie Hansen, født henholdsvis 1872 og 1874, bosatt i Normannsgt. 14 på Kampen i Oslo. Hans faddere ved dåpen var: Jacobine Ellefsen, Lovise Egner, Andor Egner, Magnus Egner og Thorolf Egner.Jeg finner det riktig å opprette en lenke til kirkeboken i Digitalarkivet slik at hver og en som har interesse og nytte av det selv kan se kilden:http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20041208010209.jpg

skrev Kjell-Olav Hovde

Hei VidarTakk for fint innspill. Veldig bra at du belegger det med lenke til arkivet. Jeg har føyd til mellomnavnet, samt fødsels og dødsdato i faktaboksen til høyre. Vi plasserer mellomnavn i faktaboksen for at folk lettere skal finne artikkelen de søker etter, som med Henrik Ibsen. Artikkelen er foreløpig i korteste laget til at det er plass til foreldrenes navn, men det kan jo endre seg når vi får på plass en nyskrevet artikkel i anledning jubileet. Ellers finnes de jo som du skriver i utdypningsartikkelen. Fadderne oppleves ikke relevante i leksikonsammenheng, men fint at de står her i kommentarfeltet. Beste hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

skrev Rune Boutroue Bekkhus

Har flere enn meg prøvd å klikke på lenken til «I byen og på landet» på Bokhylla? Forsiden er helt grei, men har innholdet – altså «Det som blir igjen» av Patricia D. Cornwell – virkelig noe med Egner å gjøre?Ellers savner jeg mye om Egner som komponist.

skrev Kjell-Olav Hovde

Hei Rune. Det var en pussig feil hos Bokhylla. Jeg sletter lenken og gir Nasjonalbiblioteket et hint, så får vi se om de får orden på det. Godt poeng om komponisten Egner. Det kunne fortjent et avsnitt. En klassisk utfordring dette å balansere biografien om et kunstnerskap. Den som skriver kan jo oftest veldig mye om noen sider og mindre om andre. Vi skal forsøke å få på plass noe. Kom gjerne med forslag. Beste hilsen Kjell-Olav, redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg