Deichmanske bibliotek

Deichmanske bibliotek er folkebiblioteket i Oslo kommune og det eldste offentlige biblioteket i Norge. Det har navn etter Carl Deichman, som i 1780 testamenterte sin private boksamling på 6069 bind og 261 manuskripter til offentlig bruk i Oslo. Denne boksamlingen, i tillegg til flere mindre gaver, dannet grunnlag for Christianias første offentlige bibliotek.

Biblioteket har nesten 270 ansatte fordelt på et hovedbibliotek og 19 avdelinger rundt i byen, i tillegg til spesialavdelinger som pasientbibliotek og fengselsbibliotek. Skoletjenesten er Deichmanske biblioteks service- og kompetansesenter for grunnskolene i Oslo. Knut Skansen ble ansatt som biblioteksjef i 2018.

Da Deichmanske bibliotek åpnet dørene for publikum 12. januar 1785, hadde det lite til felles med et moderne folkebibliotek. Da Haakon Nyhuus overtok ledelsen av biblioteket i 1898 og innførte en rekke forandringer etter amerikanske forbilder, ble Deichmanske bibliotek det ledende bibliotek ikke bare i Norge, men i Norden. En milepæl var året 1914 da Grünerløkka filial flyttet inn i det første huset som var bygget spesielt til bibliotekformål i Norge. Hovedhuset på Hammersborg, som ble innviet i 1933, står som et annet høydepunkt. Etterkrigstiden var preget av filialutbygging, særlig 60- og 70-årene. I de senere årene har datateknologien gjort sitt inntog på biblioteket som overalt ellers i samfunnet.

Det flerspråklige bibliotek ble etablert som en egen avdeling i 1983.

Bystyret i Oslo vedtok 6. mars 2013 at det skal bygges et nytt hovedbibliotek i Bjørvika, basert på vinnerkonseptet ”Diagonale” fra plan- og designkonkurransen i 2008/2009. Grunnstenen ble lagt ned 3. februar 2017, og biblioteket åpner for publikum i 2020.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.