Deichmanske bibliotek

Deichmanske bibliotek, folkebiblioteket i Oslo kommune, er det eldste offentlige biblioteket i Norge. Det har navn etter Carl Deichman, som i 1780 testamenterte sin private boksamling på 6069 bind og 261 manuskripter til offentlig bruk i Oslo. Denne boksamlingen, i tillegg til flere mindre gaver, dannet grunnlag for Christianias første offentlige bibliotek.

Biblioteket har nesten 270 ansatte fordelt på et hovedbibliotek og 18 avdelinger rundt i byen, i tillegg til flere spesialavdelinger. Skoletjenesten er Deichmanske biblioteks service- og kompetansesenter for grunnskolene i Oslo. Biblioteksjef siden 2014 er Kristin Danielsen.

Da Deichmanske bibliotek åpnet dørene for publikum 12. januar 1785, hadde det lite til felles med et folkebibliotek slik vi forestiller oss det i dag. Da Haakon Nyhuus overtok ledelsen av biblioteket i 1898 og innførte en rekke forandringer etter amerikanske forbilder, ble Deichmanske bibliotek det ledende bibliotek ikke bare i Norge, men i Norden. En milepæl var året 1914 da Grünerløkka filial flyttet inn i det første huset som var bygget spesielt til bibliotekformål i Norge. Hovedhuset på Hammersborg, som ble innviet i 1933, står som et annet høydepunkt. Etterkrigstiden var preget av filialutbygging, særlig 60- og 70-årene. I de senere årene har datateknologien gjort sitt inntog på biblioteket som overalt ellers i samfunnet. 

Det flerspråklige bibliotek ble etablert som en egen avdeling i 1983.

Bystyret i Oslo vedtok høsten 2009 at det skal bygges et nytt hovedbibliotek i Bjørvika.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.