Deichmanske bibliotek. Utlånssalen i hovedbiblioteket. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Deichmanske bibliotek av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Deichmanske bibliotek er folkebiblioteket i Oslo kommune og det eldste offentlige biblioteket i Norge. Det har navn etter Carl Deichman, som i 1780 testamenterte sin private boksamling på 6069 bind og 261 manuskripter til offentlig bruk i Oslo. Denne boksamlingen, i tillegg til flere mindre gaver, dannet grunnlag for Christianias første offentlige bibliotek.

Biblioteket har nesten 270 ansatte fordelt på et hovedbibliotek og 19 avdelinger rundt i byen, i tillegg til spesialavdelinger som pasientbibliotek og fengselsbibliotek. Skoletjenesten er Deichmanske biblioteks service- og kompetansesenter for grunnskolene i Oslo. Knut Skansen ble ansatt som biblioteksjef i 2018.

Historikk

Da Deichmanske bibliotek åpnet dørene for publikum 12. januar 1785, hadde det lite til felles med et moderne folkebibliotek. Da Haakon Nyhuus overtok ledelsen av biblioteket i 1898 og innførte en rekke forandringer etter amerikanske forbilder, ble Deichmanske bibliotek det ledende bibliotek ikke bare i Norge, men i Norden. En milepæl var året 1914 da Grünerløkka filial flyttet inn i det første huset som var bygget spesielt til bibliotekformål i Norge. Hovedhuset på Hammersborg, som ble innviet i 1933, står som et annet høydepunkt. Etterkrigstiden var preget av filialutbygging, særlig 60- og 70-årene. I de senere årene har datateknologien gjort sitt inntog på biblioteket som overalt ellers i samfunnet.

Det flerspråklige bibliotek ble etablert som en egen avdeling i 1983.

Bystyret i Oslo vedtok 6. mars 2013 at det skal bygges et nytt hovedbibliotek i Bjørvika, basert på vinnerkonseptet ”Diagonale” fra plan- og designkonkurransen i 2008/2009. Grunnstenen ble lagt ned 3. februar 2017, og biblioteket åpner for publikum i 2020.

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg