dagmamma

Artikkelstart

Dagmamma er en person som mot betaling på dagtid regelmessig har ansvar for andres barn.

En dagmamma har som regel flere barn samtidig, enten hjemme hos seg selv eller hjemme hos ett av barna. Vanligvis er barna i barnehagealder. I motsetning til en barnehage er en dagmammavirksomhet ingen pedagogisk virksomhet.

Regulering og godkjenning

I Norge er det ingen formelle kvalifikasjoner eller opplæring som krav for å bli dagmamma. Likevel må en dagmamma forholde seg til forskrifter og annet regelverk.

En dagmamma skal godkjennes av kommunen i henhold til Forskrift for miljørettet helsevern i barnehage og skoler m.v. Godkjenningen gjelder kun hvis det er tale om godtgjøring for regelmessig tilsyn med og omsorg for barn og det ukentlige oppholdet er på mer enn ti timer, eller at antall barn som er til stede samtidig er tre eller flere (inkludert dagmammaens eget barn). Hver enkelt kommune har ansvar for godkjenning av dagmammaer.

Ansettelsesforhold

Det er flere forenklede regler for jobb som dagmamma i forhold til andre arbeidsforhold. Bant annet skal det ikke betales arbeidsgiveravgift, og dagmammaen trenger ikke å registrere seg som selvstendig næringsdrivende (enkeltpersonforetak). Enkelte kommuner har utarbeidet informasjon som skal gjøre det enklere for den som benytter seg av dagmamma å innberette inntekten til skattemyndighetene.

Historikk

På grunn av mangel på barnehageplass ble en dagmammaordning et alternativ for barnepass fra 1970-årene av. Barnehagedekningen i Norge var lenge en av de laveste i Norden. Det fantes kommunale dagmammaer, men de fleste var private. Da barnehagen ble sterkere utbygd, gikk dagmammavirksomhet som barnetilsynsordning tilbake.

For flere foreldre var dagmammaordningen en midlertidig løsning i påvente av barnehageplass. Det eksisterte og eksisterer et uformelt marked for barnepass. Foreløpig finnes ikke statistikk over antall dagmammaer, men med en utbygd barnehage fra 1990-årene og rett til barnehageplass fra 2006 ble dagmammaene færre i antall.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg