Faktaboks

Konstantin Stanislavskij

Konstantin Sergejevitsj Aleksejev Stanislavskij

Uttale
stanislˈavskij
Født
17. januar 1863, Moskva, Russland
Død
7. august 1938, Moskva
Levetid - kommentar
Ifølge den julianske kalender, som ble brukt i Russland fram til kalenderreformen i 1918, ble han født 5. januar 1863.
Konstantin Stanislavskij

Konstantin Stanislavskij

Av /NTB Scanpix ※.

Konstantin Stanislavskij var en russisk skuespiller og teaterleder. I 1898 grunnla han Moskva kunstnerteater, som skulle komme til å øve avgjørende innflytelse på scenekunsten i Russland og over hele verden.

Anton Tsjekhovs diktning dannet tyngdepunktet i Moskva kunstnerteaters repertoar. Av norske forfattere ble Henrik Ibsen og Knut Hamsun mye spilt. Gjennom turneer ble Stanislavskijs sjelfulle og sannferdige tolkning av russisk litteratur kjent og beundret i Europa og USA.

Den intime realismen Stanislavskij arbeidet for å få frem i sin instruksjon, betydde en inderliggjørelse og en utdypning av dikterverkene. Prøvetiden kunne strekke seg over 8–10 måneder.

Stanislavskij arbeidet også med musikkteater. Han oppfattet operaen som et sammensatt teater, der musikken og de sceniske uttrykksmidlene skulle inngå i en organisk helhet, og han utarbeidet prinsipper for opera-aktørens bevegelser i det realistiske drama.

Stanislavskij-balletten, som også var tilknyttet kunstnerteateret, søkte å forene Stanislavskijs metode med dansen, og la spesielt vekt på de dramatiske og realistiske sidene ved balletten.

Stanislavskijs betydning i Vesten

Stanislavskijs teorier nådde Vesten først og fremst via Lee Strasbergs skole Actors Studio i New York i 1940- og 1950-årene. Denne skolen utdannet en generasjon skuespillere som skulle komme til å forandre både amerikansk teater og film, med Marlon Brando, James Dean, Marilyn Monroe og Paul Newman blant de mest sentrale navnene.

I Norge ble Stanislavskijs teorier introdusert ved Studioteatret i Oslo med Claes Gill som den sentrale drivkraften. Stanislavskij-systemet er fortsatt viktig i opplæringen av norske teaterarbeidere på Statens Teaterhøgskole.

Stanislavskijs teaterteori er samlet i hans to store memoarverker om skuespillkunst. De finnes i norsk, dansk og svensk oversettelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Trygve Mjøen

"Skuespillers arbeid med seg selv" er nå oversatt til norsk ved Geir Pollen (2023)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg