Kompost
Kompostbeholder for mindre husholdningsbruk
Kompost
Av /Store norske leksikon.
Kompost
Kompostbeholderen med innhold. Den skal stå plassert på et skyggefullt sted og holdes fuktig. Komposteringsprosessen er avhengig av at avfallet tilføres luft, derfor er strømateriell viktig: tørt hageavfall, kutterflis, bark eller lignende. Avfallet legges lagvis med strømateriellet imellom.
Kompost
Av /Store norske leksikon.

Kompost er organisk materiale lagt til formolding. Betegnelsen brukes også om sluttproduktet av slik formolding. Som oftest er det organiske materialet planteavfall (hagekompost bestående av løv, gress og så videre). Kompost er et godt vekstmedium og jordforbedringsmiddel.

Faktaboks

Uttale
kompˈost
Etymologi
til komponere

Til kompost kan også nyttes annet organisk materiale, som kloakkslam og våtorganisk avfall fra husholdninger.

Komposteringsprosessen

Kompostering er en biologisk aerob prosess som krever tilførsel av oksygen.

Ved rankekompostering, der komposten legges i hauger, er det viktig at det organiske materialet man ønsker å kompostere er tilstrekkelig porøst, slik at luft slipper til. Ved kompostering av kloakkslam er det ofte nødvendig å blande inn annet organisk materiale, for eksempel bark, halm og sagflis. Under komposteringsprosessen frigjøres varme, og det kan være over 60 °C inne i komposthaugen. Varmen kan utnyttes til uskadeliggjøring av smittestoffer i komposten (hygienisering).

Reaktorkompostering bygger på de samme prinsippene som rankekompostering, men komposteringen skjer under kontrollerte forhold inne i en reaktor med tilførsel av luft.

Våtkompostering kan benyttes hvis man har et flytende organisk materiale. Luft tilføres tanken med det flytende organiske materialet. Hvis innholdet av organisk materiale er høyt nok, kan man også ved våtkompostering få så høye temperaturer at smittestoffer uskadeliggjøres.

Husdyrgjødsel

Også husdyrgjødsel kan komposteres for å redusere lukt og ødelegge spireevnen til ugressfrø som har gått uskadd gjennom husdyrenes fordøyelsesprosess. Den vanlige bløtgjødsel må da separeres i én del som er tørr nok for vanlig kompostering, og én del som kan spres som land. Ved våtkompostering blir gjødselen derimot tilsatt vann, og tilført luft ved omrøring eller med kompressor og dyser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg