Kompostbeholder for mindre husholdningsbruk

Kompost av Store norske leksikon/KF. Gjengitt med tillatelse

Kompost, organisk materiale lagt til formolding. Betegnelsen brukes også om sluttproduktet av slik formolding. Som oftest er det organiske materialet planteavfall (hagekompost bestående av løv, gress og så videre). Kompost er et godt vekstmedium og jordforbedringsmiddel.

Til kompost kan også nyttes annet organisk materiale, som kloakkslam og våtorganisk avfall fra husholdninger.

Kompostering er en biologisk aerob prosess som krever tilførsel av oksygen.

Ved rankekompostering, der komposten legges i hauger, er det viktig at det organiske materialet man ønsker å kompostere er tilstrekkelig porøst, slik at luft slipper til. Ved kompostering av kloakkslam er det ofte nødvendig å blande inn annet organisk materiale, for eksempel bark, halm og sagflis. Under komposteringsprosessen frigjøres varme, og det kan være over 60 °C inne i komposthaugen. Varmen kan utnyttes til uskadeliggjøring av smittestoffer i komposten (hygienisering).

Reaktorkompostering bygger på de samme prinsippene som rankekompostering, men komposteringen skjer under kontrollerte forhold inne i en reaktor med tilførsel av luft.

Våtkompostering kan benyttes hvis man har et flytende organisk materiale. Luft tilføres tanken med det flytende organiske materialet. Hvis innholdet av organisk materiale er høyt nok, kan man også ved våtkompostering få så høye temperaturer at smittestoffer uskadeliggjøres.

Også husdyrgjødsel kan komposteres for å redusere lukt og ødelegge spireevnen til ugressfrø som har gått uskadd gjennom husdyrenes fordøyelsesprosess. Den vanlige bløtgjødsel må da separeres i én del som er tørr nok for vanlig kompostering, og én del som kan spres som land. Ved våtkompostering blir gjødselen derimot tilsatt vann, og tilført luft ved omrøring eller med kompressor og dyser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.