Starrslekta er en slekt i starrfamilien. Starr er gressaktige planter med smale, trådformede eller renneformede blad og trekantet, fylt strå uten ledd. Blomstene er enkjønnet og sitter i aks. De fleste artene er sambu og har enten hann- og hunnblomster i samme aks, eller i hver sine aks, og da alltid hannaksene ovenfor hunnaksene. Noen få arter er særbu og har hann- og hunnblomstene på hver sin plante. Artene har lett for å danne hybrider.

Faktaboks

Også kjent som
storr
Beskrevet av
Carl von Linné

Starrslekta inneholder nærmere 2000 arter som er utbredt over hele verden. De fleste artene finnes i den nordlige tempererte sone og i Arktis helt til nord for 80° nordlig breddegrad. I Norge utgjør starr et viktig innslag, særlig i fjellet. Med over 100 arter og 70 hybrider er den Norges største blomsterplanteslekt utenom løvetann og svever. Artene har ulik økologi og finnes på de fleste typer jordsmonn.

Noen arter plantes som prydgress i tilknytning til hagedammer, blant annet bunkestarr, dronningstarr og gulstarr.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

starr
Carex
Artsdatabanken-ID
99606
GBIF-ID
2721893

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg