Dyrkingsmedier er produkter av jord, torv og/eller syntetiske stoffer for dyrking av planter.

Til erstatning for jord som føres bort med salgsprodukter fra gartnerier og planteskoler samt til anlegg av hager og parker, er tilgangen på naturlig jord utilstrekkelig. Til supplering brukes dyrkingstorv, kompost og jordblandinger (dyrkingsmedier med jord, kompost og knust stein som vesentlig bestanddel), samt ren sand. I veksthus, blomsterkasser og lignende brukes dessuten teknisk fremstilte dyrkingsmedier, uorganiske materialer som steinull og ekspanderte bergartsmineraler, eller organiske som polyuretanskum. Torv og jordblandinger er tilsatt kalkingsmidler og plantenæringsstoffer, mens steinull og syntetiske stoffer er helt fri for næringsstoffer. Torv og syntetiske dyrkingsmedier er fri for sykdommer og skadedyr.

Syntetiske dyrkingsmedier kan være svært ensartet og strukturstabile i lang tid (ha gunstig porevolum for rotvekst) og kan dermed med fordel brukes til langvarige kulturer (tomater). Fravær av næringsstoffer i selve dyrkingsmediet gir også mulighet for å styre gjødseltilgangen med næringsløsning helt presist og dermed påvirke planteveksten i ønsket retning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg